L'Officiel Art

Good as Gold: modieuze Senegalese vrouwen

Voor Senegalese vrouwen zijn sieraden meer dan een opzichtig sieraad of decoratie. Het is lang een middel geweest voor het vormen van een kosmopolitische identiteit van macht en prestige. De expositie 'Good as Gold' zoomt in op de cultuur van het Afrikaanse land aan de hand van vrouwen en hun accessoires.
Reading time 1 minutes

We weten verdomd weinig over het West-Afrikaanse land. Laat staan over de positie van de vrouw en haar identiteit. Deze tentoonstelling laat zien hoe een vrouw in een plaats als Dakar specifieke gouden sieraden draagt en wat deze voor betekenis hebben. Want sieraden zijn in Senegal minstens zo belangrijk als een modische outfit. De kunstwerken in Good as Gold kunnen niet worden begrepen als je ze niet in een bredere context plaatst. De tentoonstelling, gebaseerd op het onderzoek en de verzameling van kunsthistorica Marian Ashby Johnson, is de eerste diepgaande expositie die de geschiedenis van Senegal's goud en de schoonheid en complexiteit van de manier waarop Senegalese vrouwen zichzelf presenteren, laat zien.

Good as Gold is tot en met 29 september 2019 te zien in het National Museum of African Art, 950 Independence Avenue, in Washington. 

Tekst: Tanne Gielen

Beeld: Fabrice Monteiro b. 1972, Namur, Belgium;  Works in Dakar, Senegal Signare #1 2011. Courtesy Mariane Ibrahim Gallery.

www.africa.si.edu

Tags

expo

Lees ook

Aanbevolen voor jou