L'Officiel Art

Glamourgirl in Westwood

Olga Rodionova opende vorig jaar een Vivienne Westwood-boetiek in Amsterdam en heeft genoeg personality om er een kamer of boek mee te vullen. (Een boek vol erotische naakten, gefotografeerd door Ellen von Unwerth, bijvoorbeeld.) We voelden haar aan de tand.
Reading time 3 minutes
'The Story of Olga' luxe boek met fluwelen cover en erotische beelden van Olga Rodionova, gefotografeerd door Ellen von Unwerth (2012).

Door de torenhoge hakken aan haar voeten lijkt ze nóg langer dan ze van nature al is en hoewel de klok één uur des middags aangee! draagt het voormalig model, dat ook tv-presentator en actrice is, avondmake-up. Alles aan de Russisch- Kroatische socialite Olga Rodionova ademt on-Hollandse en hypervrouwelijke glamour. En dat terwijl ze vijf jaar geleden naar Nederland verhuisde om afstand te nemen van de glamour- en celebritystatus die in het thuisland aan haar klee! . ‘De paparazzi lagen in de tuin, ik werd er helemaal gek van’, zegt ze. ‘Nog steeds word ik er overal herkend.’

Hoewel ze in Amsterdam voor een leven in de luwte hee! gekozen lijkt het alsof Olga 44 jaar geleden in de wieg is gelegd voor een carrière in de spotlights. Om haar ouders tevreden te stellen behaalt ze eerst haar master economie voordat ze naar Parijs vertrekt om het modellenleven in te duiken. Ze belandt voor de lens van toonaangevende fotografen, zoals Helmut Newton en Peter Lindbergh. En het is in deze stad dat de wulpse brunette voor het eerst kennismaakt met het modehuis Vivienne Westwood. Olga: ‘In een winkel paste ik een korset waarin mijn vrouwelijk vormen perfect tot uiting kwamen. Zó mooi gemaakt!’ Ze kent het merk dan nog niet, maar hoe meer ze erover te weten komt, hoe meer de bewondering groeit. ‘De designs, de kleuren … alles wat Vivienne Westwood maakt is interessant’, vindt ze.

VIVIENNE WESTWOOD, BRIDAL COLLECTION, L/Z 2019.

‘Zelfs als een creatie zwart is, dan nog is het een eyecatcher. She is always ahead of fashion.’ Maar Olga is niet alleen een bewonderaar, ze is ook een mode-entrepreneur. Daarom opent zij de eerste Vivienne Westwood-mono brand store van Moskou, niet veel later gevolgd door een tweede. Bovendien ontstaat er een band met de ontwerper, met wie ze regelmatig dineert en naar feestjes gaat. Flamboyant en uitgesproken: het zijn twee eigenschappen die Westwood en Rodionova delen. Zo kan het dat Olga in die periode poseert voor de lens van David LaChapelle voor een serie in de Kroatische Playboy. Dat Olga geen preutse tante is blijkt bovendien uit twee luxueuze koffietafelboeken vol prikkelende naaktbeelden, gemaakt door de bekende fotografen Bettina Rheims en Ellen von Unwerth.

 

‘Madonna had net haar boek SEX uitgebracht toen Bettina mij benaderde; ik was toen een jaar of dertig’, vertelt Olga. ‘Zij wilde een gelijksoortig naaktfotoboek maken, met één model in de hoofdrol. Dat moest ik zijn. Het werd een enorm succes: de boeken werden verkocht voor 1500 euro per stuk.’ Een aantal jaar daarna kwam er nóg een boek, ditmaal gefotografeerd door Ellen von Unwerth. En hoewel Olga niet uitsluit dat er ooit een derde fotoboek komt, ligt de focus tegenwoordig op de Westwood-boetiek die ze vorig jaar opende aan de P.C. Hoo! straat 116h in Amsterdam. Haar favoriete Westwood-item? ‘Dat zijn er zo veel! Het is bijzonder hoe zelfs de vintage-items nog altijd een soort frisheid uitstralen.’

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou