L'Officiel Art

Filmtips: het oeuvre van legende Billy Wilder te zien in EYE

Misschien zegt de naam Billy Wilder je niet zo 1-2-3 wat. Maar het werk van deze legendarische scenarioschrijver en regisseur behoort tot de meest invloedrijke en iconische van Hollywood! Filmmuseum EYE eert hem met de vertoning van een aantal van zijn films.
Reading time 2 minutes

‘I’m a writer, but then nobody’s perfect’, luidt Billy Wilders grafschrift, een verwijzing naar een van de bekendste oneliners uit de filmgeschiedenis. Grappig tot in de dood. Billy Wilder was een van de grote Hollywoodregisseurs van de twintigste eeuw maar zag zichzelf in de eerste plaats als schrijver. Maar als je ziet welke films Wilder allemaal gemaakt heeft snap je hoe belangrijk hij voor de filmwereld is geweest. Ook was hij de man die sterren zou maken van Audrey Hepburn, Marilyn Monroe en – zijn alter ego – Jack Lemmon.

 

‘Double Indemnity’ (1944), ‘Sunset Blvd.’ (1950), ‘The Seven Year Itch’ (1955, met Marilyn Monroe’s befaamde ‘jurk-opwaai’-scène), ‘Witness for the Prosecution’ (1957), ‘Some Like It Hot’ (1959, opnieuw met Marilyn Monroe) en ‘The Apartment’ (1960), zijn slechts enkele van zijn meesterwerken. Hij was een briljant woordkunstenaar en zijn Oscarwinnende klassiekers zitten vol aanstekelijke, cynische humor: onwaarschijnlijk grappig, gewaagd en scherpzinnig.  Van 5 juli tot en met 5 september presenteert Filmmuseum EYE ‘Sweet & Sour – De films van Billy Wilder’, een uitgebreid programma rond zijn films. Het programma bevat alle grote klassiekers uit Wilders oeuvre, waaronder ook een nieuwe restauratie van ‘The Apartment’, die dit voorjaar in première ging in Cannes Classics. Een nieuwe 4K-restauratie van ‘Some Like it Hot’ zal naar verwachting in september in première gaan in Eye.

Kijk voor het hele programma op www.eyefilm.nl/billywilder

Tags

eye
billy-wilder
filmmuseum

Lees ook

Aanbevolen voor jou