L'Officiel Art

Filmtip: modefilm 'Phantom Thread' in EYE

Goed nieuws voor filmpuriteinen: EYE gaat de modefilm Phantom Thread vanaf 1 maart, als enige in de Benelux, op het brede formaat 70mm vertonen!
Reading time 2 minutes

Het nieuwe project van topregisseur Paul Thomas Anderson betekent, na het geniale ‘There Will Be Blood’ ruim van tien jaar geleden, de tweede samenwerking met superacteur Daniel Day-Lewis. Het is overigens ook nog eens de laatste film die Day-Lewis zal maken, want hij liet eerder al weten met pensioen te gaan.

De acteur speelt Reynolds Jeremiah Woodcock, een briljante Engelse couturier in de Londense jetset van de jaren vijftig. Nog één keer haalt drievoudig Oscarwinnaar Day-Lewis alles uit de kast en wie de trailers en stills uit de film gezien heeft, weet dat het weer een plaatje van een film zal worden. Niet voor niets kreeg Phantom Thread al zes Oscarnominaties, waaronder uiteraard voor beste film, beste hoofdrolspeler (Day-Lewis), beste regie (Anderson), maar ook voor tegenspeelsters Lesley Manville.

Fijn dus dat EYE de film op het extra brede formaat 70 mm zal vertonen. Eerder was dit ook al het geval bij films als ‘The Hateful Eight’ en ‘Dunkirk’. Van Anderson is bekend dat hij de grootste zorg besteedt aan de kwaliteit van het beeld; hij produceert zijn films nog altijd volgens het fotochemische proces. Diepte en toon van de kleuren zijn volgens de regisseur beter te manipuleren op celluloid.

Daarom schoot de regisseur Phantom Thread geheel op analoge film en ook EYE vertoont Phantom Thread dan ook echt op film, niet digitaal. Er bestaat op de wereld slechts een klein dertigtal 70mm-kopieën van de film, vrijwel alleen in de USA. Je kunt de film dus op een groter scherm dan in normale bioscopen zien en dat betekent nóg meer Daniel Day-Lewis, nóg meer oogverblindende shots en nóg meer fashion on screen.

Phantom Thread op 70mm is vanaf 1 maart te zien in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam. www.eyefilm.nl

 

Tags

film

Lees ook

Aanbevolen voor jou