L'Officiel Art

One to watch: Dymph

Ze werkt als model - onlangs nog voor L'Officiel - maar ontdekte door een burn-out dat muziek maken haar vorm van expressie is. Meet Dimphy Janse.
Reading time 3 minutes

Je hebt net je eerste lp uitgebracht. Vertel!
"Yes! Twee jaar geleden begon ik te experimenteren met muzieksoftware en ik kwam er vrij snel achter dat dit een bijzondere vorm van expressie voor mij werd. Ik kon mijn lichamelijke ritmes en woorden een eenheid geven. Gevoelens van de afgelopen jaren kregen een soort tastbaar verhaal in muziek en later ook visueel. Mijn eerste album 'Blu' is net uit en mijn eerste videoclip van het nummer ‘Dark Nights’ ook."

Je werkte de afgelopen jaren als model...
"Ja dat klopt. Maar in 2014 kreeg ik een burn-out van modellenwerk. Ik verhuisde op jonge leeftijd snel van Parijs naar Londen en uiteindelijk woonde ik een paar jaar in New York. Aldaar belandde ik in heel veel werk en gereis. Alle prikkels brachten mij tot een bepaalde diepte, waarin ik een tijd moest stoppen met het werk om mijzelf te hervinden."

Wat heftig. 
"Ja, ik was vervreemd geraakt van mijn eigen zelfreflectie. Deze periode van twee jaar heb ik gebruikt om veel verschillende vormen van expressie te onderzoeken. Acteren, dans, zang, muziek, schrijven, schilderen. Uiteindelijk werd muziek de eerste uiting waarin ik het gevoel van mijn burn-out het best een soort plek kon geven. Twee jaar geleden heb ik het modellenwerk weer opgepakt, omdat ik besefte dat het werk veel vrijheid en inspiratie geeft in het proces van creatie."

En nu dus je eerste LP. Hoe ben je te werk gegaan?
"Ik begon op music software beats te maken, waarna er een soort rode draad ontstond voor mijzelf om op voort te borduren. Er ontstonden cinematic sounds, ambient tracks en ik ging experimenteren met mijn eigen stem te layeren. Door bepaalde vocale effecten te gebruiken kregen woorden steeds een ander gevoel. Hier bleef ik mee doorspelen, totdat het juiste verhaal tot me kwam."

Wie zijn jouw muzikale voorbeelden?
"Oei een hoop. Van Burial, Kode9, Agar Agar en William Basinsky tot FKA Twigs, Grimes, Poliça en Bonobo."

En wat zijn je plannen voor de toekomst?
"Op dit moment voelt het heel bijzonder dat een diep gevoel een uiting heeft gekregen in sound en visual. Ik werk ondertussen aan nieuwe muziek en ik ben begonnen met schrijven aan een mogelijke korte film die ik dit jaar wil maken."

Leuk!
"Jazeker. Het lijkt mij geweldig om al mijn favoriete vormen van expressie samen te laten komen. Films schrijven, waarin ik wellicht zelf in acteer, en daarbij muziek maken. Ook lijkt het me ook heel leuk om samen te werken met andere kunstenaars om een bijzondere wereld samen te creëren." 

Tekst: Tanne Gielen

www.dym.ph

video

Lees ook

Aanbevolen voor jou