L'Officiel Art

De wereld van MINI LIVING

De Salone is de meest toonaangevende designbeurs op het gebied van interieur en meubelontwerp en trekt jaarlijks bijna zo’n half miljoen bezoekers naar Milaan. Sinds 2016 presenteert MINI hier met het project MINI LIVING.
Reading time 2 minutes

Nu kan je denken wat heeft een automerk als MINI met interieurontwerp te maken, maar in deze tijden waarin sterke merken steeds meer brand-extensions ontwikkelen, mag een merk als MINI natuurlijk niet ontbreken op een dergelijk evenement. BUILT BY ALL is de derde installatie die MINI tijdens de Design Week van Milaan presenteert om verschillende toepassingen van het visionaire MINI LIVING concept te laten zien. Geheel in de geest van Alec Issigonis, de beroemde ontwerper van de eerste Morris Mini-Minor uit 1959. Hij kreeg toendertijd de opdracht 'design big on the inside and small on the outside’. MINI LIVING richt zich nu op de grootstedelijke problematiek om met minimale middelen grote leegstaande ruimtes zo efficiënt en aangenaam mogelijk in te richten voor jonge startende creatieven en urban professionals.

In samenwerking met uit London afkomstige architectenbureau Studiomama presenteerde MINI ditmaal het woonconcept MINI LIVING BUILT BY ALL. Het concept is gesplitst in twee onderdelen namelijk de MINI LIVING FACTORY OF IDEAS  en de installatie MINI LIVING - BUILT BY ALL. De eerste is een atelier waar toekomstige bewoners middels zeer éénvoudige vormen zelf hun eigen creatieve leefruimte op maquette schaal kunnen inrichten, een soort ‘lego-systeem' voor interieurarchitectuur. Het tweede onderdeel bestaat uit een grote fabrieksruimte waarin een aantal ontwerpen in een conceptfase gerealiseerd zijn. Achterliggende gedachte is uiteraard om in deze tijden, waarin woonruimte schaars is, leegstaande loodsen of pakhuizen te verbouwen in units van gepersonaliseerde woonruimtes (15 tot 20 m² groot), waarbij faciliteiten zoals keuken en gemeenschappelijke living gedeeld worden.

Het resultaat, het moet gezegd worden, is middels duurzame materialen en subtiele kleurstellingen van verbluffende eenvoud en oogt innovatief en verfrissend. Oke Hauser, creatief leider van het MINI LIVING project hierover: "De huidige standaardisatie in woningbouw maakt het ons onmogelijk om tegemoet te komen aan de  behoeftes van het individu. De installatie MINI LIVING - BUILT BY ALL en MINI LIVING FACTORY OF IDEAS geven toekomstige bewoners de kans om actief betrokken te zijn bij het design-proces en draagt zo bij aan de uiteindelijke kwaliteit van de toekomstige leefomgeving waarmee de bewoners zich willen identificeren".

En let op, dit hele MINI LIVING concept zal gerealiseerd worden in een leef-, woon-, en werkruimte van 8000 m2 in een oude fabriekshal in Shanghai in april 2019. Tot dan!

Tekst: Maarten Borst 

www.mini.com

/

Tags

kunst
interieur
milaan
salone-del-mobile

Lees ook

Aanbevolen voor jou