L'Officiel Art

De Panton Chair viert zijn 50ste verjaardag

Een stoel die zijn verjaardag viert? Jazeker! De wereldberoemde designklassieker Panton Chair bestaat vijftig jaar en wordt speciaal voor deze mijlpaal in twee nieuwe limited editions uitgevoerd.
Reading time 1 minutes

Toen in 1968 de eerste versie van de Panton Chair gelanceerd werd, was het de allereerste vrijdragende stoel die volledig uit kunststof bestond en uit één stuk vervaardigd werd. Het ontwerp van de Deense designer Verner Panton (1926-1998) was een instant succes bij modernisten. De kunststof stoel heeft inmiddels de status van designicoon bereikt en wordt vaak als ultiem voorbeeld van sixties design aangehaald, de tijd waarin interieurs er compleet anders uit gingen zien. 

Om de vijftigste verjaardag van de klassieker te vieren, worden nu twee limited editions gelanceerd: de Panton Chrome en Panton Glow. Met de eerste vernieuwde uitvoering gaat een oude droom van de Deen eindelijk in vervulling: in de vroege jaren 1970 onderzocht hij de mogelijkheid om de Panton Chair een spiegeloppervlak te geven. Echter, technische problemen zorgden dat het gedurende zijn leven niet mogelijk was. Inmiddels zijn we een stuk verder en heeft Vitra een coatingsysteem ontwikkelt dat veerkrachtig genoeg om het gevoelige oppervlak te beschermen.

De Panton Glow geeft licht in het donker. De lichtgevende pigmenten absorberen het daglicht en stralen een blauwe gloed uit als het licht uit is. Een bijzondere ervaring en perfect passend in de futuristische ontwerpfilosofie van meneer Panton. 

Tekst: Tanne Gielen

www.vitra.nl

Tags

design
interieur
vitra

Lees ook

Aanbevolen voor jou