L'Officiel Art

De geïllustreerde druivenranken van Ruinart

Het creëren van fantastische champagnes is een kunst op zich. Maar ’s werelds oudste nog bestaande champagnehuis dompelt zich ook graag onder in de kunstwereld. Dat levert een bijzondere samenwerking op.
Reading time 3 minutes
Vik Muniz' diptiek met Ruinart's druivenranken is gemaakt van druivenranken en aarde.

We kunnen gerust stellen dat ze bij Ruinart wel weten wat ze doen, want het champagnehuis werd reeds op 1 september 1729 opgericht. Vlak daarvoor had koning Louis XIV de bubbelwijn tot zijn huiswijn gemaakt en zo stonden de regio Champagne en deze goddelijke drank definitief op de kaart, althans in Frankrijk. Pas toen Louis XV op 25 mei 1728 toestemming gaf om flessen champagne te vervoeren kon de drank de rest van de wereld veroveren. Ruim een jaar later begon Nicolas Ruinart zijn champagnehuis. Dankzij de aangepaste wet en de groeiende populariteit zag de ondernemende Nicolas een gat in de markt. De rest is geschiedenis en sindsdien kan men overal ter wereld genieten van deze drank.

VAN MUCHA TOT MUNIZ

Door de jaren heen staat Ruinart, naast het maken van zeer goede champagnes, vooral ook bekend om zijn samenwerkingen met kunstenaars. Zo was Ruinart het eerste champagnemerk dat een reclameposter liet maken door een kunstenaar, de Tsjech Alphonse Mucha. En die ‘poster’ had meer weg van een heus kunstwerk. De afgelopen jaren is Ruinart bewust op zoek gegaan naar inspirerende en bijzondere kunstenaars om mee samen te werken. Onder anderen Hubert Le Gall, Liu Bolin, Georgia Russell, Jaume Plensa, Hervé Van der Straeten en landgenoten Erwin Olaf, Piet Hein Eek en Maarten Baas maakten bijzondere kunstwerken en installaties. De nieuwste samenwerking is met de Braziliaanse kunstenaar Vik Muniz. Het gemeenschappelijke thema: shared roots. Muniz heeft de natuur als inspiratiebron en dat is te zien in zijn werken. Ook is hij zeer allround: hij fotografeert en maakt video’s, maar ook beeldhouwwerken. Qua materiaal gebruikt Muniz van alles, zelfs bonen, zand, suiker, pindakaas, ketchup en chocola.

Afbeelding boven: Vik Muniz gebruikte wortels, grond, takjes en bladeren van Ruinart's druivenranken en dat leidde tot dit Chardonnay-blad. 

Voor zijn Ruinart-kunstwerken, Vik vervaardigde er meerdere, maakte hij onder andere een enorme replica van het blad van de chardonnay-wijnplant. Logisch: deze druif is de meest belangrijke in Ruinart’s champagnes. Het werk is opgebouwd uit bladeren, wortels, takjes en trossen uit de wijngaarden in Sillery. Op deze ‘heilige’ grond groeien de beste druiven voor de Ruinart-champagnes. Vik maakte het werk in een van de kalksteenkelders van het champagnehuis, die bij elkaar acht kilometer beslaan, zich soms op veertig meter diepte bevinden en bovendien UNESCO Werelderfgoed zijn. Ook gebruikte hij grond, wortels en takjes om mee te schetsen. Dat leidde tot een polyptiek en de hier afgebeelde diptiek. Daarop zijn de karakteristieke wijnranken te zien die door diezelfde wortels, takjes en grond waarin ze stonden zijn gecreëerd. De kunst van iets heel moois creëren heeft zowel Vik als Ruinart wel in de vingers.

Amsterdam Art Weekend

Als partner van Amsterdam Art Weekend brengt Ruinart deze editie iets heel speciaals naar de stad, namelijk de VIK MUNIZ X RUINART "Shared Roots"-tentoonstelling! Deze is dit weekend (van 22 - 24 november 2019) te bezichtigen in de Studio van het Sir Albert Hotel.

Wil je 'the full VIK MUNIZ X RUINART experience'? Reserveer dan snel een plekje voor de speciale bezichtiging en het heerlijke Ruinart champagne-ontbijt op zondag. Meer info: klik hier.

 

 

 

Tags

kunst
champagne
illustrator
ruinart

Lees ook

Aanbevolen voor jou