L'Officiel Art

Art-agenda: Unseen Amsterdam 2019 komt eraan

Wat begon als een betrekkelijk kleine manifestatie is in acht jaar ontpopt tot een belangrijk internationaal festival voor hedendaagse fotografie. Unseen weet zowel gevestigde namen zoals Dana Lixenberg als jong talent van over de hele wereld naar Amsterdam te brengen. Een voorproefje.
Reading time 3 minutes
Izumi Miyazaki, Fotogalleri Vasli Souza.

De afgelopen decennia is fotografie van registrerend medium naar kunstvorm geëvalueerd. Sterker nog: het is een van de populairste takken in de kunst aan het worden. Met dank aan de opkomst van de telefoons met loeigoeie ingebouwde camera’s waarmee je als amateur met een druk op de knop een aardig kiekje kan maken. Dat professionele fotografie daarentegen toch echt een vak is, wordt wederom duidelijk tijdens Unseen, waar zo’n driehonderd kunstenaars exposeren op het Amsterdamse Westergasterrein.

 

Opvallend is het aantal deelnemers uit landen als Ghana, Iran en Japan, waardoor een veelzijdig beeld ontstaat. Een van de highlights is het werk van de jonge Izumi Miyazaki (1994). De Japanse maakt surrealistische selfies, waarvan modemerken als Valentino zo gecharmeerd zijn dat zij daarvoor diverse items ontwierp. Ook het werk van de Franse Alexia Fiasco (1990) - zie beeld rechts - is een must-see. Na in Berlijn te hebben gestudeerd keerde Fiasco terug naar de buitenwijken van Parijs waar zij opgroeide. Die achtergrond is een terugkerend onderwerp in haar fotografie. Ze onderzoekt de identiteit en dualiteit van met name dochters van immigranten, voor wie ze zich inzet in het collectief Filles De Blédards. 

Jean-François Lepage (1960) startte in de jaren tachtig als modefotograaf. Die esthetiek zie je nog steeds terug in zijn beelden, die hij tegenwoordig na een shoot opnieuw onder handen neemt door te verknippen, deconstrueren en te bewerken. Zijn ietwat griezelige beelden verschenen de afgelopen dertig jaar in talloze publicaties. Sinds vijf jaar werkt Lepage uitsluitend autonoom. Tijdens Unseen is de serie Zombie te bewonderen. De Nederlandse fotograaf Paul Cupido (1972) - zie beeld links - draait om het principe van ‘mu’: een filosofisch concept dat vertaald kan worden als ‘niet heeft’, maar evengoed openstaat voor ontelbare interpretaties. 

‘Op zoek naar Mu’ heeft Lepage naar verre oorden gebracht, zoals de wildernis van Japan en het tropisch regenwoud in het Amazonegebied. Naast de exposities is er een randprogramma met lezingen, discussies, interviews en een boekenmarkt. 

Ook zijn er diverse fotogerelateerde activiteiten in onder meer FOAM, Huis Marseille, de Melkweg en het Stedelijk Museum. Bovendien is er een speciale VIP-bar van champagnehuis Ruinart, dit jaar wederom de partner van de fotografiebeurs. Een logische match aangezien Ruinart al langer dan een eeuw versmolten is met hedendaagse kunst all over the world. Dus, tip van ons: neem de spraakmakende kunstwerken in je op onder het genot van een heerlijke coupe champagne...!

 

www.amsterdam.unseenplatform.com
20 t/m 22 september: Unseen, Westergasterrein, Amsterdam.

Hieronder een voorproefje:

Tags

amsterdam
kunst
unseen
art-agenda
ruinart

Lees ook

Aanbevolen voor jou