Kunst

Alle ballen verzamelen!

by Tanne Gielen
13.11.2017
“Mijn foto's zullen je meenemen naar een wereld die voor velen ontoegankelijk is", aldus fotograaf Roger Ballen. En gelijk heeft ie.

Al veertig jaar verblijdt de van oorsprong Amerikaanse fotograaf Roger Ballen de wereld met zijn intrigerende foto's. Altijd in zwart wit. Met name zijn bizarre beelden van ondefinieerbare objecten, vreemde wezens en dieren trekken direct de aandacht. De Amsterdamse Reflex Gallery wijdt een retrospectief aan de fotograaf, die de afgelopen dertig jaar vanuit Zuid-Afrika werkt. 

Ballen wordt internationaal geroemd om zijn buitengewone beelden van mysterieuze taferelen. Zijn opleiding als geoloog bracht hem naar Afrika, alwaar hij een verborgen wereld probeerde vast te leggen. Door letterlijk bij mensen op de deur te kloppen, belandde hij in fascinerende situaties. Van interieur tot mens: zijn foto's zaaien stuk voor stuk verwarring. Wie zijn dit? Waar zijn we? En, wat willen ze ons vertellen? Is dit echt of geënsceneerd? 


De tentoonstelling Roger Ballen – Ballenesque: A Retrospective is in twee delen gesplitst. Het eerste gedeelte toont een mini overzicht van dertig werken, het tweede deel 150 polaroids die zijn bijzondere visie op de wereld op klein formaat weergeeft. 

De expositie is te bewonderen van 23 november t/m 30 december 2017. 

unnamed-4.jpg
Roger Ballen - Homebound, New York, 1969 - Courtesy Reflex Gallery Amsterdam
unnamed-2.jpg
Roger Ballen - Family Room, 2014 - Courtesy Reflex Gallery Amsterdam
unnamed-3.jpg
Roger Ballen - Dogfellows, 2014 - Courtesy Reflex Gallery Amsterdam
unnamed-1.jpg
Roger Ballen - Gooi Rooi, 2012 - Courtesy Reflex Gallery Amsterdam

Tekst: Tanne Gielen

Beeld: Roger Ballen - Selma Blair and Scruffy, 2005 - Courtesy Reflex Gallery Amsterdam

www.reflexamsterdam.com

Deel artikel

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou