L'Officiel Art

Alfred Hitchcock & Edith Head: De Legendes van Hollywood

Een eerbetoon aan de legendarische filmregisseur Alfred Hitchcock en zijn favoriete kostuumontwerpster Edith Head. Gezamenlijk zetten zij de wereld van de cinematografie op zijn kop.
Reading time 3 minutes

Alfred Hitchcock - ook wel de Master of Suspense - is de meest legendarische filmregisseur en producent van de twintigste eeuw en heeft meer dan vijftig films op zijn naam staan. Zijn lievelingsontwerper toentertijd, Edith Head, creëerde alle kostuums voor zijn films en sleepte daarmee maar liefst 8 Oscars in de wacht. Geen wonder dat deze vrouw, in samenwerking met Hitchcock, een gigantische invloed had op de garderobe van de vrouwen uit die tijd! Van mantelpakjes met sensuele zijden sjaals tot immer chique kokerjurken zijn voorbeelden van Heads iconische looks. De grote kracht van haar ontwerpen zit hem in de tijdloosheid van deze items. Kim Novak's outfit in Vertigo is nú nog even stylish als toen.

Grace Kelly in een ontwerp van Edith Head in Rear Window

Hoewel ieder kostuum in Hitchcock's films fashionable is, speelden trends de minst belangrijke rol bij het ontwerpen ervan. En het is mede dankzij Head's creaties dat Hitchcock's films naar een hoger niveau werden getild. Elk kostuum droeg op eigen, specifieke wijze bij aan de nauwkeurige illustratie van het plot, zonder daarmee de kijker af te leiden van belangrijke scènes.  Dat is ook de reden dat we vrij weinig kleurrijke ensembles voorbij zien komen, maar eerder klassieke tinten als crème, zwart of rood. Al het beeldende moest bijdragen aan het karakter, de emotie en - bovenal - het plot.

Scène uit de film Vertigo met Kim Novak

De sterren van Hitchcock's films, die met al hun gratie flaneerden in de beeldige kostuums van Head, zijn meer dan alleen iconen van de filmindustrie. Zijn muzes - Grace Kelly, Marlene Dietrich, Kim Novak en Tippi Hedren - vallen onder de noemer grootste fashion icons van de twintigste eeuw en inspireren tot op de dag van vandaag op het gebied van mode en stijl. 

Nog niet bekend met Hitchcock's films? Dan hier een rijtje must-sees!

  • Psycho (1960, met o.a. Anthony Perkins, Janet Leigh en Vera Miles)
  • Vertigo (1958, met o.a. James Stewart en Kim Novak)
  • Dial M for Murder (1954, met o.a. Ray Milland en Grace Kelly)
  • The Birds (1963, met o.a. Rod Taylor, Tippi Hedren en Jessica Tandy)
  • To Catch a Thief (1955, met o.a. Cary Grant en Grace Kelly)
  • Marnie (1964, met o.a. Sean Connery en Tippi Hedren)
  • Rear Window (1954, met o.a. James Stewart, Grace Kelly en Wendell Corey)

Lees ook

Aanbevolen voor jou