L'Officiel Art

7x inspirerende vrouwendocu's op Netflix

Van beroemde zangeressen en topsporters tot een politieke persoonlijkheid. Deze zeven documentaires moet je gezien hebben.
Reading time 4 minutes

Who Run the World? Girls! De Amerikaanse streamingservice Netflix zet steeds vaker belangrijke vrouwen in de spotlight met boeiende documentaires. Of het nu gaat om wereldberoemde zangeressen, prinsessen of atleten: de biopics van deze zeven beroemde vrouwen zijn aanraders. 

1. "Gaga: Five Foot Two"

De 33-jarige zangeres Stefani Joanne Angelina Germanotta, aka Lady Gaga, is de huidige Queen of Pop. Via Netflix bracht ze in 2017 haar eigen documentaire uit: Gaga: Five Foot Two. Regisseur Chris Moukarbel toont in deze docu fragmenten van de zangeres die nog nooit eerder zijn vertoond... En wat blijkt? Het leven van een popster draait niet alleen maar om prachtige kostuums, glitter en glamour. In deze docu ontdek je namelijk ook een andere kant van de zangeres; zo zie je hoe de Lady Gaga zich voorbereidt op haar historische optreden tijdens de Super Bowl en krijg je een idee van de making of van het album waaraan ze werkte. 

2. "Homecoming"

Op 17 april brak Beyoncé op passende wijze het internet door een verrassingsdocumentaire en album - Homecoming - te onthullen. De docu toont backstagemomenten en de maandenlange voorbereiding op haar inmiddels beroemde optreden tijdens Coachella in 2018. 

2. "Knock Down The House"

Op 6 november werd de 28-jarige Alexandria Ocasio-Cortez verkozen tot vertegenwoordiger van het Amerikaanse Congres. Daarmee werd ze plotsklaps de jongste vertegenwoordiger ooit. Wat haar extra bijzonder maakt is haar sterke tegengeluid tegen het beleid van Donald Trump en de manier waarop ze een nieuwe golf democraten aanvoert. In deze docu wordt de voormalige serveerster gevolgd in haar race om bij het congres te horen.

 

3. "Whitney"

Tijdens het Cannes Filmfestival 2018 werd de documentaire Whitney voor het eerst vertoond. Deze docu laat 'de echte Whitney' zien - de vrouw achter alle successplaten, geruchten, schandalen, geheimen en glorie. Bovendien wordt er in deze film een schokkende onthulling gedaan... 

4. "Serena"

Ze is de grootste tennisster allertijden met welgeteld 38 Grand Slam single- en dubbeltitels en vier Olympische gouden medailles achter haar naam. In de documentaire Serena vertelt Serena Williams openhartig over haar road to succes en toont ze ook de periodes waarin het minder goed met haar ging omdat haar gezondheid haar in de steek liet. 

5. "The Story of Diana"

Voor deze uitgebreide documentaire werden talloze oude interviews van Lady Di opgespoord en ook haar broer komt aan het woord. Zo krijgt de kijker een helder beeld van het korte, maar turbulente leven van de 'People's Princess'. Bovendien verhaalt de documentaire over de persoonlijke worstelingen van de Prinses en de oorzaak van haar dood. Al met al is The Story of Diana een stijlvolle ode aan de wereldberoemde prinses.  

6. "What Happened, Miss Simone?"

De documentaire What Happened, Miss Simone?, uitgebracht in 2015 en geregisseerd door Liz Garbus, vertelt het verhaal van zangeres Nina Simone. Je kent haar van beroemde nummers zoals Don't Let Me Be Misunderstood, I Put a Spell on You en Feeling Good, maar toch is de vrouw achter deze prachtige songs lange tijd een mysterie gebleven. In de mooie docuementaire zien we dat Nina Simona naast pianist, zangeres en songwriter ook een mensenrechtenactivist was; in de jaren zestig zette zij zich in voor gelijke rechten van zwarte mensen.

Tags

tip
netflix

Lees ook

Aanbevolen voor jou