Juwelen

Van 1780 tot nu: Chaumet

Wie al bijna tweeënhalve eeuw sieraden maakt mag gerust stellen dat hij het in de vingers heeft. En dat laat Chaumet dan ook graag zien.
Reading time 1 minutes
De sieraden in de Joséphine-collectie, zoals de ring en armband hieronder, zijn natuurlijk een verwijzing naar keizerin Joséphine.

Het luxe sieradenmerk Chaumet is op-en-top Frans en absoluut verweven met de geschiedenis van het land. Het huis werd in 1780 door juwelier Marie-Étienne Nitot opgericht en niet lang daarna gekozen tot officiële juwelier van Napoleon en keizerin Joséphine. In 1812 kocht François-Regnault Nitot, zoon van Marie-Étienne, een pand aan de chique Place Vendôme, op nummer 15. Daar opende hij de Chaumet-boetiek. Anno nu is dat overigens de plek waar het statige Hôtel Ritz is gevestigd. Later wordt er op het plein verhuisd naar nummer 12, waar nu nog steeds de flagshipstore staat. De band met Napoleon zorgde ervoor dat Chaumet voorname opdrachten kreeg om exclusieve sieraden te maken; het maakte de familie Nitot tot de meest gewilde juwelier in Europa, met een loyale en prestigieuze clientèle. Napoleon koos Chaumet niet enkel en alleen voor de mooie sieraden: ook wilde de generaal dat Frankrijk qua mode en haute joaillerie het epicentrum werd van luxeproducten. Vader en zoon Nitot legden zich toe op het maken van bijzondere en romantische sieraden die geïnspireerd waren door de Italiaanse renaissance en de heersende trends in de Franse zeventiende eeuw. Met groot succes en de Joséphine-collectie als prachtig voorbeeld.

Chaumet is verkrijgbaar via Gassan.

NOBLESSE OBLIGE

Tags

juwelen
collectie
sieraden
gassan
2019

Lees ook

Aanbevolen voor jou