Juwelen

Trossen los: de Juwelencollectie van Chanel

De nieuwste creaties uit de haute-joaillerieateliers van Chanel zijn ‘Flying Cloud’ gedoopt. De collectie is beïnvloed door de vele uurtjes die Gabrielle Chanel doorbracht op dit gelijknamige jacht van de Hertog van Westminster. Trossen los!
Reading time 2 minutes

De Flying Cloud was een viermaster met een zwarte romp en een witte houten brug. Het jacht was eigendom van Hugh Grosvenor, de tweede hertog van Westminster en een zeer prominente figuur in de Engelse aristocratie. 

Coco Chanel en de tweede hertog ontmoetten elkaar op een feest in Monte Carlo en hadden tien jaar een relatie. De bijnaam van de hertog luidde Bendor, en al met al zorgden de bezoekjes aan het jacht van Bendor ervoor dat Gabrielle Chanel in haar leven soms ook in een kleinere ruimte vertoefde, waarbij alles om haar heen redelijk basic was.

 

Het laat zich raden waarom de Flying Cloud een inspiratiebron vormde voor de juwelenmakers in de ateliers van Chanel: perfecte vormen, maritieme afbeeldingen en details, het zonlicht dat blinkt op het gepolijste messing... Met deze juwelencollectie, gewijd aan de Flying Cloud, hebben de ambachtslieden deze zee-iconografie perfect vertaald.

Zo zijn er witgouden sieraden met ronde vormen als boeien, evenals kunstwerkjes met edelstenen zoals lapis lazuli, saffier en parel. Qua kleurgebruik bevat de collectie veel maritieme blauwwitte strepen, en verder veel speelse symbolen, waaronder ankers, en gevlochten  stringen die trossen touw voorstellen. Hier en daar worden intense blauwe saffieren gecombineerd met knopen van geel- of witgoud, iets dat refereert aan de zomerse kleding van kapiteins en matrozen. De collectie is chic, vrolijk en modern. Kortom: de fantastische creaties van de goudsmeden van Chanel doen je verlangen naar eindeloos zonnebaden op het dek.

Tekst: Hervé Dewintre

Foto's: privé collectie Chanel

Tags

chanel
juwelen

Lees ook

Aanbevolen voor jou