Juwelen

Sensueel en betekenisvol: het Nederlandse label RIJKJE JEWELRY

Alle eksters en juwelenliefhebbers opgelet: RIJKJE jewelry is een mooi, nieuw, ja sensueel Nederlands juwelenmerk dat een plaatsje verdient in de spotlight (en om je nek, pols en vinger). Ontwerpster Rijkje Vermeulen legt uit waarom. Een interview.
Reading time 3 minutes

Hoe is het merk tot stand gekomen?

Mijn opa en oma runden een juwelierszaak, waar ik als kind urenlang gefascineerd naar de sieraden stond te staren. Na het volgen van een opleiding tot goudsmid in Schoonhoven ben ik mode aan de Rietveld Academie gaan studeren. Op organische wijze rolde ik vervolgens de modewereld in, waar ik sieraden en accessoires ontwierp voor diverse internationale labels. Drie jaar geleden maakte ik met mijn gezin een wereldreis. Deze reis heeft mij zó geïnspireerd, dat ik mijn eigen weg en hart wilde volgen en de stap heb genomen om zélf een sieradenmerk op te zetten.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Uit reizen en het ontdekken van andere culturen, tradities en religieuze gebruiken. Maar ik word bijvoorbeeld ook geïnspireerd door kunst en – wat je misschien niet bij mij zou verwachten - hiphop. 

Mijn ontwerpen komen onder andere voort uit symbolische bedels aan sieraden die ik in de loop van mijn leven heb verzameld. Deze bedels verwerk ik tot nieuwe creaties. Dit gegeven maakt dat ieder sieraad uit mijn collectie heel persoonlijk is, en dat is de reden dat het merk mijn voornaam draagt en het logo een striptekening van mijn hoofd is.

Wat is de grootste struggle gebleken in het opbouwen van een sieradenmerk? Wat heb je hiervan geleerd?

Achter al mijn sieraden zit een persoonlijk verhaal. Het duurde even voordat ik de juiste manier vond hoe ik die verhalen het beste kon overbrengen. Ik heb inmiddels geleerd dat persoonlijk contact essentieel is om deze verhalen te vertellen. Keiharde sales, daar doe ik echter niet aan; ik wil dat iemand een sieraad koopt en draagt omdat diegene er verliefd op is geworden. Dat is mijn uiteindelijke doel.

Wat wil je uiteindelijk bereiken met RIJKJE?

In de sieraden verenig ik symbolen uit verschillende religies en culturen. Daarmee is de boodschap achter RIJKJE dat alles één is. Door daar mode en sensualiteit aan toe te voegen, wil ik steeds weer een spannende campagne fotograferen.
Uiteindelijk wil iedereen gelukkig zijn en is het mooi dat mensen kracht, bescherming of hoop uit symbolen kunnen halen. Symbolen zijn niet voor niets bijna zo oud als de mensheid ook niet voor niets dat het bij veel indianen stammen en in oude beschavingen zo’n grote rol speelt.

Welk sieraad betekent het meest voor je? Welk item uit de collectie ben je het meest trots op?

Ik ben het meest trots op de ‘Symbol’ ring. Deze bestaat uit een combinatie van symbolen: het Handje van Fatima, een Kruis en een Hart. De inspiratie voor dit ontwerp kwam van een groep Israëlische en Palestijnse kunstenaars, zij hebben gezamenlijk besloten het Handje van Fatima als symbool voor de vrede te dragen. In deze onrustige tijden vond ik dit zo’n mooi gebaar dat ik hier iets mee wilde doen.

Welke (bekende) persoon zou je graag met jouw sieraden zien?

Marina Abramovic is mijn ultieme heldin, zij zoekt constant haar fysieke grenzen op. Deze kunstenaar is ook altijd dicht bij zichzelf gebleven en dat is een eigenschap die ik ook nastreef. Creëren zonder er over na te denken wat anderen hiervan zullen vinden. Marina inspireert mij om mijn eigen grenzen op te blijven zoeken en te blijven groeien op mijn manier.

www.rijkje.com

Shop

bRIJKJE-Mouth-necklace_14-krt-Goldplated_€-109-.jpgbRIJKJE-Mouth-necklace_Sterling-Silver_€-79-.jpgCRIJKJE-Angel-Earring_14-krt-goldplated_€-249-.jpgCRIJKJE-Angel-Earring_Sterling-Silver_€-219-.jpgN-Heart-ag500x500.jpgN-Heart-au500x500.jpg

Tags

juwelen
interview
rijkje-jewelry
rijkje
rijkje-vermeulen

Lees ook

Aanbevolen voor jou