Juwelen

Lang leve sieradenlegende Longines

Agassiz en Francillon, de oprichters van Longines, begonnen in 1832 met het horlogevak. Sindsdien hebben ze een 185-jarige basis gelegd. Nu lanceren ze de Record-collectie.
Reading time 3 minutes

Denk je eens in: een dorpje in een afgelegen vallei in het Juragebergte in Zwitserland, zonder elektriciteit of water en met postkoetsen als enige communicatiemiddel. Dit was het decor waartegen Auguste Agassiz en Ernest Francillon, de oprichters van Longines, de basis legden van het beroemde horlogemerk dat nu, 185 jaar later, kan teren op een indrukwekkend erfgoed. Nog altijd is het hoofdkwartier van Longines gevestigd in het stadje Saint-Imier, waar het destijds allemaal begon. Dat jaar opende Agassiz, samen met twee horlogedealers, Henri Raiguel en Florian Morel, zijn eerste comptoir

 

In die tijd zag de Zwitserse horloge-industrie er radicaal anders uit dan tegenwoordig. De lokale boeren vormden de spil: gedurende de lange winteravonden knutselden zij thuis aan de keukentafel aan verschillende losse componenten van horloges. Iedere familie specialiseerde zich in een eigen onderdeel. Al deze afzonderlijke componenten werden vervolgens verzameld bij de zogenaamde comptoirs. Vanaf deze plek werden de pakketjes met losse onderdelen verdeeld onder individuele horlogemakers die de horloges uiteindelijk in elkaar zetten.

Het eindresultaat kwam terecht bij de comptoirs, vanwaaruit de horloges werden gedistribueerd voor de verkoop. Dat van Agassiz en zijn partners heette Raiguel Jeune & Cie. en zou de voorloper worden van Longines. Nadat Raiguel en Morel het bedrijf hadden verlaten werd Agassiz door gezondheidsproblemen gedwongen om eveneens een stapje terug te doen. Daarom schoof hij in 1852 zijn neef Ernest Francillon naar voren om de leiding van het bedrijf over te nemen.

Deze Francillon ging voortvarend te werk en bracht een aantal veranderingen aan. Zo kocht hij in 1866 een lap grond in Saint-Imier in de wijk Les Longines, waarop hij een fabriek liet bouwen. Vijftien jaar later bezat Longines genoeg productiecapaciteit om af te zien van de individuele uurwerkleveranciers. Voortaan produceerde het de chronograafuurwerken in eigen huis.

Korte metten met namaak

Ondertussen kreeg Longines internationale bekendheid. De kwaliteit van de zakhorloges was uitmuntend en bovendien bezat Agassiz veel contacten aan de andere kant van de oceaan. Tegelijkertijd nam met de komst van de eerste fabrieken, en daarmee ook vaste werktijden, de vraag naar zakhorloges toe: arbeiders moesten voortaan op tijd zijn. Ook het feit dat treinen hun opwachting maakten als transportmiddel bleek cruciaal. 

Vanaf nu was het zaak om op tijd op het station te zijn om de trein niet te missen. Kortom, de tijd werd preciezer dan voorheen en louter de schoolbel, kerkklok of huisklok volstonden niet meer als tijdmeter. Voortaan was het nodig om de tijd op zak te hebben, en wel in de vorm van een zakhorloge. In 1894, presenteerde Longines het eerste polshorloge voor mannen. Vanaf dat moment namen polshorloges geleidelijk de plaats van zakhorloges in.

Longines on show

Fast forward naar november vorig jaar toen Longines zijn 185-jarig bestaan markeerde met de lancering van de Record-collectie. Voor deze gelegenheid werden vanuit de hele wereld prominente gasten en journalisten ingevlogen naar Peking, China, om in De Verboden Stad een groots gala bij te wonen. Op deze magische plek opende de nieuwe brand ambassador, de Chinese actrice en influencer Zhao Liying, de deuren van een exclusieve Longinesexpositie met een indrukwekkende verzameling van iconische modellen, variërend van vintagezakhorloges tot moderne(re) klassiekers uit het archief van het Longines-museum in Saint-Imier.

Klap op de vuurpijl was de presentatie van de gloednieuwe Record-collectie, Longines’ eerste chronometercollectie met COSC-certificering. Wederom brengt het Zwitserse horlogehuis de perfecte combinatie van authentieke details met een moderne afwerking. En zo bewijst Longines dat het, ook na 185 jaar, nog steeds onderscheidend is. Met andere woorden: Longines is timeless excellence.

Tags

juwelen
longines
record-collection

Lees ook

Aanbevolen voor jou