Juwelen

Kosmonautisch kunstwerk

Dit jaar, op 20 juli om precies te zijn, is het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette. Om de pols: zijn trouwe compagnon de Omega ‘Speedmaster’. Een horloge dat glansrijk zijn betrouwbaarheid heeft bewezen, in tijd en ruimte.
Reading time 4 minutes

Als je ooit de quizvraag krijgt of een horloge een ruimtereis en zelfs een maanwandeling zou kunnen overleven, dan is jouw antwoord ‘ja’. Eerste man op de maan? ‘Neil Armstrong.’ Eerste horlogemerk op de maan? ‘Omega.’ Nu worden horloges gedragen tijdens het diepzeeduiken en autoraces en zijn verankerd om de pols van poolreizigers en piloten, maar een ruimtereis en wandelen op de maan? Dat is qua natuurlijke elementen natuurlijk andere koek. Hoe de Omega Speedmaster uiteindelijk op de maan terechtkwam en inmiddels zelfs deel uitmaakt van de officiële NASA-uitrusting is een bijzonder verhaal, dat ruim zes decennia geleden begint. Niemand had destijds durven dromen dat de mens ooit voet op de maan zou zetten. Toch gebeurde dit. En als je nu, met alle technologie van vandaag de dag, zegt dat er een horloge is dat enorme G-krachten, extreme hitte en kou kan weerstaan, kijken we daar niet van op. Wie dit echter in de jaren vijftig van de vorige eeuw had beweerd zou keihard zijn uitgelachen. Maar ook dit geschiedde.

HEELHUIDS

Het zijn de vroege jaren zestig van de vorige eeuw en NASA is druk met zijn ruimteprogramma. Tijdens de vierde bemande ruimtevlucht in 1962 draagt astronaut Walter ‘Wally’ Schirra zijn eigen Omega Speedmaster CK2998 uit 1959. Hij keert heelhuids terug, maar het horloge verbazingwekkend genoeg ook. Daarom koopt NASA een aantal chronografen van diverse mer- ken om te onderzoeken welke andere horloges geschikt zouden kunnen zijn voor toekomstige ruimtetrips.

Ze onderwerpen deze aan een serie belachelijk zware tests. Extreme temperaturen, acceleraties tot aan 7,5 G-kracht, extreme drukverschillen, schokken en lawaai. Eén horloge doorstond alle proeven glansrijk: de Omega Speedmaster. In 1965 besloot NASA dat dit horloge officieel onderdeel wordt van elke NASA-uitrusting. Grappig feitje: Omega wist helemaal niets van deze tests en dit besluit. Sterker nog: het merk wist niet eens dat Walter Schirra al in de ruimte was geweest met hun horloge. Men kwam er pas achter toen een foto opdook van astronaut Ed White die, tijdens een ruimtereis in 1965, een Omega droeg.

ONE SMALL STEP...

Het is inmiddels juli 1969 en Apollo 11 is op weg naar de maan. De drie astronauten aan boord, Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins, dragen de Omega Speedmaster MoonWatch uit 1965, met referentie ‘105.012’. Armstrong is de eerste man op de maan, maar de Speedmaster van Aldrin is het eerste horloge op die satelliet. Neil had zijn exemplaar namelijk in de maanlander achtergelaten als back-up. Je denkt misschien: maar waarom heb je in hemelsnaam überhaupt een horloge nodig in de ruimte? Het antwoord: astronauten zijn piloten en die lezen informatie het liefste af op instrumenten die zij vertrou- wen en kennen. Digitale meters leggen het voor hen zodoende altijd af tegen betrouwbare horloges. Het spannende verhaal van Apollo 13 is een goed voorbeeld. Gedurende exact veertien seconden moesten zij brandstof verbranden. Astronaut Jack Swigert klokte dit precies met zijn Speedmaster en de rest is geschiedenis.
 

NIEUWE LANCERING

Inmiddels zijn er sinds 1957 wel kleine aanpassingen gedaan aan en in de Speedmaster, maar het uiterlijk en andere karakteristieke kenmerken van het horloge zijn praktisch hetzelfde gebleven. Natuurlijk zijn er in de collectie in de loop der jaren een boel speciale modellen en varianten bij gekomen. Zo is er de Speedmaster Apollo 11 Moonshine Gold 50th Anniversary Limited Edition. Dit horloge, een combinatie van geelgoud en bordeauxrood, werd in november 1969, slechts vier maanden na de Apollo 11-landing, ter ere van de succesvolle missie uitgebracht. Het was tevens de eerste Speedmaster die in een genummerde oplage verscheen. Nu is er een geüpdatete versie gelanceerd in een beperkte oplage van 1014 exemplaren. 

Ook nieuw is de Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition, waarvan er slechts 6969 stuks zijn gemaakt. Bijzonder is de afdruk van de astronautenvoetstap op de maan op de achterkant, alsook de bekende Armstrong-quote: That’s one small step for man, one giant leap for mankind. Anno 2019 is de Speedmaster nog steeds een van de populairste horloges ter wereld en dragen vrouwen inmiddels net zo graag het horloge als haar mannelijke vrienden. De tand des tijds heeft hij dus met verve doorstaan.

WWW.OMEGAWATCHES.COM

Tags

juwelen
omega
watches
2019

Lees ook

Aanbevolen voor jou