Juwelen

50 jaar maanlanding, 50 jaar Omega Speedmaster

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette, met om zijn pols zijn trouwe kompaan de Omega Speedmaster. Om dit te vieren gaf het horlogehuis onlangs een spetterend feest.
Reading time 3 minutes

Het kan je niet ontgaan zijn: liefst een halve eeuw geleden is het alweer dat Neil Armstrong op de maan liep. Het was 20:17:39 UTC op 20 juli 1969 om precies te zijn. Hoe de Omega Speedmaster uiteindelijk op de maan terechtkwam en inmiddels zelfs deel uitmaakt van de officiële NASA-uitrusting is een bijzonder verhaal dat ruim zes decennia geleden begint. Het zijn de vroege jaren zestig van de vorige eeuw en NASA is druk met zijn ruimteprogramma. Tijdens de vierde bemande ruimtevlucht in 1962 draagt astronaut Walter ‘Wally’ Schirra zijn eigen Omega Speedmaster CK2998 uit 1959. Niet alleen hij keert heelhuids terug, maar - verbazingwekkend genoeg - het horloge ook! Hierop koopt NASA een aantal chronografen van diverse merken om te onderzoeken welke andere horloges geschikt zouden kunnen zijn voor toekomstige ruimtetrips. De verschillende horloges worden ontworpen aan een serie belachelijk zware tests. Slechts één horloge doorstaat alle proeven glansrijk: de Omega Speedmaster. In 1965 besluit NASA dat dit horloge officieel onderdeel wordt van elke NASA-uitrusting. Het is inmiddels juli 1969 en Apollo 11 is op weg naar de maan. De drie astronauten aan boord, Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins, dragen de Omega Speedmaster MoonWatch uit 1965, met referentie ‘105.012’. Armstrong is de eerste man op de maan, maar de Speedmaster van Aldrin is het eerste horloge op die satelliet. Neil had zijn exemplaar namelijk in de maanlander achtergelaten als back-up.  

Op 2 juli, in SugarCity in Halfweg, werd het succes van de maanlanding, maar vooral het succes van Omega gevierd. Voor deze speciale gelegenheid werd de korte film ‘The Longest Minute’ getoond, waarin Omega-ambassadeur en -fan George Clooney een gesprek voert met astronaut Charlie Duke. Laatstgenoemde was op 20 juli 1969 mede-verantwoordelijk voor de succesvolle maanlanding vanuit Houston. Onderaan de tekst kun je deze bekijken. Ook vond er een spetterend DJ-optreden plaats van Omega-ambassadeur Julian Jordan. Hij zette in zijn eentje SugarCity op zijn kop.

Ook was er een kleine fototentoonstelling waar je via diverse beelden een inzichtje kreeg in de totstandkoming van de historische relatie tussen Omega en de maanlanding. Uiteraard waren er ook speciale limited edition-modellen te zien, zoals de Speedmaster Apollo 11 Moonshine Gold 50th Anniversary Limited Edition. Dit horloge, een combinatie van geelgoud en bordeauxrood, werd in november 1969, slechts vier maanden na de Apollo 11-landing, ter ere van de succesvolle missie uitgebracht. Het was tevens de eerste Speedmaster die in een genummerde oplage verscheen. De nieuwe geüpdatete versie heeft een beperkte oplage van 1014 exemplaren. Ook de Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition werd getoond. Hiervan zijn slechts 6969 stuks gemaakt. Bijzonder is de afdruk van de astronautenvoetstap op de maan op de achterkant, alsook de bekende Armstrong-quote: That’s one small step for man, one giant leap for mankind. Hieronder kun je de horloges zien. Anno 2019 is de Speedmaster nog steeds een van de populairste horloges ter wereld. De tand des tijds heeft hij dus met verve doorstaan.

www.omegawatches.com

/
The Longest Minute

Tags

omega

Lees ook

Aanbevolen voor jou