Hommes

Woestijnlandschappen in één flacon

De nieuwe geur van Tom Ford, ombré leather, is een ode aan de machtige woestijnlandschappen in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Tijd voor een forse snuif nostalgie: we nemen een zandduik in de jeugdherinneringen van de Amerikaanse ontwerper.
Reading time 3 minutes
Het ruige landschap van de Cerro Pelon Ranch, even buiten Santa Fe.

‘De landschappen uit mijn jeugd in Texas en New Mexico hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten, in zowel visueel als olfactorisch opzicht. Elementen daarvan keren terug in Ombré Leather’, zegt Tom Ford over zijn nieuwste geur. De Amerikaanse designer, op 27 augustus 1961 geboren in Austin, Texas, voelt zich in de woestijnen van het zuidwesten van de Verenigde Staten als een vis in het water. Een parade van kruidige alsemgeuren, rotsachtige mesa’s, scherpe schaduwen en zongebeukte kliffen heeft zijn geheugen doordrenkt. Als nieuwsgierige, ontluikende puber van elf verhuisde hij met zijn ouders en zus naar de hoofdstad van New Mexico. Alleen al het noemen van de naam Santa Fe en wakkert een zoete weemoed aan.

‘Het opgroeien in die stad was een welhaast mythische belevenis. En die ervaring koester ik en blijf ik in zekere zin idealiseren. Tot op de dag van vandaag’, zegt de ontwerper vol vuur. Hij herinnert zich de van natuurschoon omgeven plek als magisch toevluchtsoord voor een kleurrijke bohème. Inderdaad heeft Santa Fe lange tijd een bijna spirituele rol in de cultuurgeschiedenis van de Verenigde Staten gespeeld: in deze excentrieke, door diversiteit gekenmerkte voormalige Spaanse kolonie, stonden de poorten wijd open voor kunstenaars en schrijvers, die in de grillige en grenzeloze landschappen gretig inspiratie en troost zochten. 

Fords sterke band met het Zuidwesten wordt geïllustreerd door zijn modecampagnes waarin woestijnlandschappen niet zelden als achtergrond figureren. Om zijn sterke binding met de stad en haar natuur te onderstrepen kocht de designer een huis nabij Santa Fe. Deze door Tadao Ando ontworpen, indrukwekkende, streng-minimalistische residentie behoort tot de Cerro Pelon Ranch, die zijn schilderachtige decor leent aan tientallen Hollywood-producties.

Voor Ford, die in 2006 in het geurenlandschap debuteerde met Black Orchid en inmiddels al zo’n tachtig aromatische sensaties op zijn naam heeft staan, roept een geur, meer dan wat dan ook, het gevoel van eeuwigdurende jeugd op. ‘Een paar van de meest geliefde herinneringen aan mijn kindertijd zijn gekoppeld aan parfums’, vertelt hij. ‘Ik kan uren en uren uitweiden over het betoverende Santa Fe van de seventies, waarin de bewoners werden omringd door prikkelend zwoele vleugjes patchoeli, vermengd met de subtiele geuren van de natuur.’

BROEIERIG EN INTENS

In zijn nieuwe geur Ombré Leather is de ontwerper erin geslaagd om de inspirerende landschappen die de broeierige backdrop vormden van zijn jeugd tot leven te wekken. Het eau de parfum voor zowel mannen als vrouwen heeft een diep aards en onmiskenbaar sensueel karakter. Een trotse Ford: ‘De beginnoten van zwart leer en warm amber geven de geur een complexe charme, waarna zich een verrassend bouquet met onder meer witte muskus openbaart. Vooral amber is een van mijn favoriete ingrediënten. Ik associeer deze geur met golvende landschapsstructuren en de ingetogen maar tegelijkertijd intense kleur van terracotta. Voor mij voelt het dragen van Ombré Leather een beetje als thuiskomen.’

Was het niet de legendarische Britse auteur, archeoloog en militair Thomas Edward Lawrence (1888-1935; beter bekend als Lawrence of Arabia), die beweerde dat de essentie van de woestijn onmogelijk kan worden uitgedrukt in woorden? Wij sluiten ons daar nederig bij aan. Maar toch moeten we voorzichtig vaststellen dat het de dekselse Amerikaanse ontwerper daadwerkelijk lijkt te zijn gelukt om de kwintessens in een monumentale zwarte fles te vangen.

www.tomford.com

Fotografie: Guido Mocafico

Tags

parfum
hommes
tom-ford
geur
2019
maintenance

Lees ook

Aanbevolen voor jou