Hommes

Shaven: een manier van leven

De kwestie of de baard nog steeds hip is, is een non-issue. Immers: gezichtshaar blijft groeien. Maar wie zijn gezicht liefheeft, geeft hem de beste verzorging. En een goede ‘scheerbeurt’ is al lang geen kwestie meer van even het mes erlangs halen. Zeker niet bij Cut Throat Barber in Amsterdam.
Reading time 3 minutes
Tijdens een onderhoudsbeurt voor je gezicht kom je absoluut tot rust en gaan de barbiers minutieus te werk.

Cut Throat Barber is het geesteskindje van de Nieuw-Zeelanders James Reichwein – Jimmy The Tulip voor intimi – en Tom Sadd. Zij begonnen de zaak vijf jaar geleden in de Warmoesstraat in Amsterdam, vlak bij De Wallen. Het was een barbershop slash koffietent, waar je zowel terechtkon voor een knip- of scheerbeurt als voor een goeie kop koffie. Of zoals Jimmy het zelf zegt: ‘Cut Throat gaat niet over looks en is niet gestoeld op een trend. We wilden gewoon een plek creëren waar wij zelf graag zouden willen komen en waar wij ons op ons gemak zouden voelen.’ En natuurlijk staat het ambacht van het scheren hoog in het vaandel. De barbiers – er zijn vaste jongens maar er komen soms ook barbiers ‘op bezoek’ uit andere landen – nemen allen hun vak zeer serieus. Jimmy en Tom hebben inmiddels liefst tien stoelen en deze zijn meestal de hele dag wel bezet.

KNIPPEN, SCHEREN EN MEER

Inmiddels is de zaak gevestigd op een minuutje lopen van de oude locatie. De schitterende plek aan het onlangs opgeknapte Beursplein maakt de heren buren van de Amsterdamse effectenbeurs. Cut Throat enkel als barbershop wegzetten is te kort door de bocht. De heren waren de eersten in Europa – en misschien wel wereldwijd – die een nieuw soort barberconcept op de markt brachten. 

Cut Throat zit tussen de beursjongens in, op een plek waar je normaal gesproken niet snel zult komen.

Je komt er niet alleen voor een knip- of scheerbeurt: er is een bar met (nog steeds) goede koffie en je kunt er de hele dag eten. Zeven dagen per week is er een full New Zealand style-brunchmenu beschikbaar. Denk aan allerlei eiervariaties, burgers, wafels, pancakes, huevos rancheros, bloody mary’s en mimosa’s. Voor lunch en diner is er ook een American style-dinermenu en het aanbod aan craftbieren en cocktails is flink. Ook worden er regelmatig feestjes gegeven, draaien er dj’s en zijn er optredens. Maar we dwalen af. Want de core business is natuurlijk verzorging.

PEAKY BLINDERS-SNOR

Los van het feit dat alle barbiers bij Cut Throat er zelf uitzien als rocksterren, is er een rijk aanbod aan gezichtsverfraaiende en -verzorgende behandelingen. Je kunt jouw coupe laten bijwerken, gaan voor een head shave – lees coupe Jaap Stam – of je baard laten trimmen. Ga je voor een scheerbeurt, dan heb je de keuze uit meerdere opties. Een clean shave is een rechttoe rechtaan scheerbeurt, waarbij je gezicht flink wordt gepamperd met hete handdoeken en fijne verzorgingsproducten. 

Wie all out gaat, kiest voor een deluxe shave. Ook hier komt er een hete handdoek voorbij, die je huid kalmeert en perfect scheerklaar maakt. Vervolgens onderga je een zeer relaxed scrub- en reinigingsritueel waarna je geschoren wordt zoals jij dat wilt. Laat je een Peaky Blinders-snor staan, een sikje of gaat alles eraf? Tussendoor komt de hete handdoek nog een paar keer langs en wordt jouw gezicht helemaal ingewreven en verzorgd met fijne producten. Zo kom je helemaal zen, en natuurlijk knapper dan ooit, de stoel uit. Overigens kun je de haar- en baardbehandelingen combineren. Verenig het aangename van een scheerbeurt met het aangename uit de keuken: burgers, cocktails en biertjes. Het fijne is dat je zowel een afspraak kan maken als gewoon naar binnen kunt wandelen. Resten je nog twee dingen: baard en snor laten staan en een gaatje in de agenda vrijmaken.

Cut Throat Barber, Beursplein 5, Amsterdam.

Fotografie: Annemarie Dekker

WWW.CUTTHROATBARBER.NL

Tags

amsterdam
hommes
cut-throat
barber

Lees ook

Aanbevolen voor jou