Hommes

Racing with the stars: Jay Kay

Magistrale sportauto’s verzamelen vereist diepe zakken. Simpelweg vierwielers kopen om het kopen kan natuurlijk iedere miljonair. Maar sommige autofiele celebrity’s weten exact wat ze doen. Deze connaisseurs hebben in de loop der jaren een jaloersmakende en stijlvolle showroom bij elkaar gesprokkeld. Jason Kay, oftewel Jamiroquai’s Jay Kay is zo’n collectioneur.
Reading time 4 minutes

Een groot geheim is het niet dat de zelfbenoemde space cowboy Jay Kay van alles houdt wat met snelheid heeft te maken. Door zijn aanstekelijke muziek kom je uit jezelf al in beweging en in zijn videoclips haalt hij regelmatig wat pk’s uit zijn eigen garage om zich in voort te bewegen. Na zeven jaar is hij eindelijk terug met een nieuw album: Automaton. In de tweede videoclip voor dit album speelden twee beauty’s uit Jay Kays garage de hoofdrol: een Ferrari 275 GTB C Speciale uit 1964 en een zeldzame Mercedes 280 SE convertible. Ook Jamiroquai’s album- en songtitels refereren vaak aan snelheid en beweging. We noteren onder andere Travelling Without Moving, White Knuckle Ride, Black Devil Car (een ode aan zijn eigen zwarte Ferrari Enzo) en zo zijn er nog tientallen verwijzingen naar de ruimte en ruimtereizen. Wie herinnert zich de clips niet van Cosmic Girl met die zwarte Ferrari F355 Berlinetta, de paarse Lamborghini Diablo SE30 en de rode Ferrari F40 of het aanstekelijke Love Foolosophy, waarin de Bentley S1 Continental Convertible uit 1958 eigenlijk stiekem de hoofdrol speelt in plaats van topmodel Heidi Klum. Alhoewel Jay Kay erg begaan is met het milieu weerhoudt hem dat er niet van om rond te scheuren in bloedjesnelle racemonsters. 

Inmiddels heeft hij bijna negentig auto’s, negentien motoren en een tractor in zijn garages staan. Ach je bent petrolhead of je bent het niet. Een van de meest bijzondere stukken in zijn collectie, en naar verluidt de grote favoriet van Jason, is een Ferrari 275 GTB/4 uit 1967 met een geschatte waarde van meer dan twee miljoen euro. Dat zijn verzameling nogal kan fluctueren bleek twee jaar geleden eens te meer. Zijn groene Ferrari 330 GT Vignale Shooting Brake moest de deur uit, want hij vond de kleur toch niet zo fraai… Enfin. Wat staat er zoal nog meer in Kays garages?

1. Maserati A6G 2000 Zagato (€1,5 miljoen)

Deze Maserati was de verbeterde opvolger van de A6 1500 Grand Tourer, Maserati’s eerste productieauto. De A6G 2000 werd in 1950 voor het eerst gepresenteerd tijdens de autoshow van Turijn. Dankzij drie carburateurs werd er zo’n 90 à 100 pk geleverd en dat resulteerde in een, voor die tijd, flinke topsnelheid van 160 à 180 kilometer per uur. Deze variant heeft een carrosserie uit de stal van de legendarische bouwers van Carrozzeria Zagato.

2. Aston Martin DB6 Mark1 Volante (€700.000)

Van deze Aston Martin zijn er slechts 185 gemaakt. Dus ja: over een collector’s item kunnen we zeker wel spreken. Jay Kay over de DB6 Mark 1 Volante: ‘Hij pruttelt lekker voort. Je hoeft er niet mee te scheuren, maar gewoon fijn cruisen. De DB5’s van Aston Martin zijn ook al enorm gewild en ook deze auto zal een veelgezocht object worden. Ze zullen niet makkelijk te vinden zijn.’

3. Rolls-Royce Phantom (€500.000)

Het statussymbool der statussymbolen: een Rolls-Royce mag derhalve niet ontbreken in Jay Kays collectie. Het is amper te bevatten dat zo’n statige en enorme auto – hij weegt bijna 2.500 kilo – zo ontzettend hard kan gaan. De Phantom heeft namelijk een 6750 cc V12-motor die maar liefst 453 pk levert en daar moet je de 250 kilometer per uur wel mee kunnen halen.

4. Mercedes SLS AMG (€150.000)

Over zijn Mercedes SLS AMG is Jay Kay kort: ‘Ach, laat ik er maar eens zo eentje proberen’, schijnt hij gezegd te hebben. Het is natuurlijk ook wel een schoonheid van een auto. De wagen wordt aangedreven door een 6,2-liter V8-motor met 571 pk. Ook wordt hij gezien als een reïncarnatie van de legendarische 300 SL Gullwing, je weet wel, die met die opvallende en toffe vleugeldeuren.

5. BMW 2002 Cabriolet Baur (€25.000)

Als het goed is, is deze cabrio van Jay Kay inmiddels verkocht. Maar toch was dit voor de zanger een bijzonder model. Naar eigen zeggen betaalde hij vijftienduizend pond voor deze BMW. ‘Ik zocht eigenlijk iets anders, maar kwam toen deze auto tegen’, aldus de zanger. ‘Mijn eerste auto was een BMW 1602 en deze cabrio deed mij daaraan denken. Hij verkeerde bovendien in piekfijne staat, dus de koop was snel gedaan!’

Het album ‘Automaton’ ligt al in de winkel. Jamiroquai staat op 8 november in de Ziggo Dome in Amsterdam.

www.jamiroquai.co.uk

Tekst Paul Jeursen / Portretfotografie Charlie Gray

Tags

bmw
mercedes-benz
jamiroquai
jay-kay
aston-martin
maserati
rolls-royce

Lees ook

Aanbevolen voor jou