Hommes

Omega Speedmaster: heerser van het heelal

De Omega Speedmaster viert dit jaar zijn 60-jarig bestaan. Als er ooit een horloge was dat sinds zijn lancering de tand des tijds met verve heeft doorstaan, is het dit model. Want als je het eerste klokje bent dat ooit in de ruimte is geweest en inmiddels deel uitmaakt van de officiële NASA-uitrusting, dan heb je een goed verhaal.
Reading time 4 minutes

Je hoort vaker dat bepaalde horloges heel bijzonder en uniek zijn, maar in het geval van Omega’s Speedmaster kunnen we dit slechts beamen. De geschiedenis begint zes decennia geleden. Wie destijds had durven dromen dat de mens ooit voet op de maan zou zetten, was wellicht voor gek verklaard. Toch gebeurde dat. Als een merk anno nu zou zeggen dat het een horloge heeft vervaardigd dat enorme G-krachten en extreme hitte en kou kan weerstaan, klinkt dit waarschijnlijk best plausibel en kijken we er met alle hedendaagse mogelijkheden nauwelijks van op. Wie dit echter in de jaren vijftig van de vorige eeuw had beweerd werd waarschijnlijk hard uitgelachen. Toch gebeurde dat. Goedkope marketingtruc? Niet eens.

De Omega Speedmaster Broad Arrow (1957)

Het zijn de vroege jaren zestig van de vorige eeuw en NASA is druk bezig met het ruimteprogramma. In 1962 voert de Mercury MA-7 de vierde bemande ruimtevlucht ooit uit. Een van de astronauten, Walter ‘Wally’ Schirra, draagt zijn eigen Omega Speedmaster CK2998 uit 1959. Zowel hij als zijn horloge komt heelhuids thuis. Voor toekomstige missies besluiten twee NASA-officials te onderzoeken welke andere horloges geschikt zouden kunnen zijn voor de bemanning. Een van die officials is James Ragan, ook wel the man behind the ‘MoonWatch’ genoemd. ‘We kochten een aantal chronografen van diverse merken en onderwierpen deze aan een serie belachelijk zware tests’, vertelt hij. ‘Denk aan het blootstellen aan temperaturen van -18°C tot 93°C, acceleraties tot aan 7,5 G-kracht, extreme drukverschillen, schokken en lawaai tot 130 dB. Er was maar één horloge dat alle proeven doorstond: de Omega Speedmaster.

De Omega Speedmaster First Omega in Space (1959)

In 1965 besloot NASA dat dit hét officiële horloge zou zijn dat op vluchten door elk bemanningslid gedragen diende te worden. Ragan: ‘Dit zonder medeweten van het merk zelf. Omega wist ook niet eens dat Walter Schirra al in de ruimte was geweest met zijn horloge!’ Pas nadat men bij Omega een foto onder ogen kreeg van astronaut Ed White die tijdens een ruimtereis in 1965 een Speedmaster droeg, kreeg men er bij het merk lucht van. Daar komt ook nog eens bij dat allereerste Speedmaster, de 1957 Broad Arrow, oorspronkelijk was ontworpen voor autocoureurs, vandaar de naam. Bij professionele coureurs deed dit horloge het erg goed, want de stevige constructie kon tijdens het racen intense trillingen en schokken aan en toch perfect de tijd blijven weergeven. Volgende stop: de maan.

De Omega Speedmaster Moonwatch (1965)

Het is inmiddels 1969 en Apollo 11 is op weg naar de maan. Aan boord drie helden die geschiedenis gaan schrijven: Neil Armstrong, Michael Collins en Buzz Aldrin. Als we laatstgenoemde spreken zit hij parmantig in zijn stoel, gehuld in een NASA-bomberjack met zijn naam erop, een brede stars and stripes-stropdas om de nek en liefst drie verschillende Omega-horloges om de polsen. Deze ‘tweede man op de maan’, inmiddels 87, toont een foto waarop hij, als 39-jarige, te zien is in de spaceshuttle met zijn horloge om. ‘Mijn kameraad Neil Armstrong nam deze foto, ergens far away from earth’. Op een andere foto zien wij Buzz, weliswaar gehuld in ruimtepak, met om zijn pols de Speedmaster. Het horloge dat de drie astronauten droegen was de Omega Speedmaster MoonWatch (1965) met referentie 105.012. Hoewel Aldrin ‘pas’ de tweede man op de maan was, gold Speedmaster als het eerste horloge op die satelliet. Armstrong had zijn exemplaar namelijk in de maanlander gelaten als back-up.

Er resteert trouwens een prangende vraag: waarom heb je in hemelsnaam überhaupt een horloge nodig in de ruimte? James Ragan heeft het antwoord: ‘Astronauten zijn piloten en die lezen informatie het liefste af op instrumenten die zij vertrouwen en kennen. Digitale meters, hoe nieuw of modern ook, leggen het zodoende altijd af tegen betrouwbare horloges. Jullie kennen vast het verhaal van Apollo 13? Het was een Omega-horloge dat de bemanning hielp thuiskomen. Gedurende exact veertien seconden moesten zij brandstof verbranden. Astronaut Jack Swigert klokte dit met zijn horloge, het lukte en ze kwamen heelhuids thuis’, vertelt Ragan trots. Een ander bijzonder kenmerk van de Speedmaster is het feit dat na zes decennia, en tientallen uitvoeringen en modellen, binnenin nog steeds hetzelfde kaliber huist als in 1957. Als je bedenkt hoe belangrijk het NASA-ruimteprogramma is geweest en hoe dit heeft gezorgd voor technische innovaties, is het des te grappiger dat de Omega Speedmaster nooit enige aanpassing nodig heeft gehad en anno nu nog steeds een van de meest populaire horloges ter wereld is.

www.omegawatches.com

Tekst Paul Jeursen / Fotografie OMEGA

Tags

omega
watches
horloges
speedmaster

Lees ook

Aanbevolen voor jou