Hommes

Hoe de Omega Speedmaster het eerste horloge op de maan werd…

Het kan je niet zijn ontgaan: de allereerste maanlanding vierde vorige week zijn 50e verjaardag. Neil Armstrong was de eerste mens op de maan, de Omega Speedmaster van metgezel Edwin ‘Buzz’ Aldrin was het eerste horloge op de maan. Maar hoe kwam dit zo? Een geschiedenisles.
Reading time 4 minutes

Als er ooit een horloge was dat sinds zijn lancering de tand des tijds met verve heeft doorstaan, is het de Omega Speedmaster wel. Inmiddels maakt dit model zelfs deel uit van de officiële NASA-uitrusting, dus dan heb je wel een goed verhaal. De geschiedenis begint ruim zes decennia geleden. Wie destijds had durven dromen dat de mens ooit voet op de maan zou zetten, was wellicht voor gek verklaard. Toch gebeurde dat. Als een merk anno nu zou zeggen dat het een horloge heeft vervaardigd dat enorme G-krachten en extreme hitte en kou kan weerstaan, klinkt dit waarschijnlijk best plausibel en kijken we er met alle hedendaagse mogelijkheden nauwelijks van op. Wie dit echter in de jaren vijftig van de vorige eeuw had beweerd werd waarschijnlijk hard uitgelachen. Toch gebeurde dat. Goedkope marketingtruc? Niet eens.

Het zijn de vroege jaren zestig van de vorige eeuw en NASA is druk bezig met het ruimteprogramma. In 1962 voert de Mercury MA-7 de vierde bemande ruimtevlucht ooit uit. Een van de astronauten, Walter ‘Wally’ Schirra, draagt zijn eigen Omega Speedmaster CK2998 uit 1959 (zie foto hieronder). Zowel hij als zijn horloge komt heelhuids thuis. Voor toekomstige missies besluiten twee NASA-officials te onderzoeken welke andere horloges geschikt zouden kunnen zijn voor de bemanning. Een van die officials is James Ragan, ook wel ‘The man behind the ‘MoonWatch’ genoemd. ‘We kochten een aantal chronografen van diverse merken en onderwierpen deze aan een serie belachelijk zware tests’, vertelt hij. ‘Denk aan het blootstellen aan temperaturen van -18°C tot 93°C, acceleraties tot aan 7,5 G-kracht, extreme drukverschillen, schokken en lawaai tot 130 dB. Er was maar één horloge dat alle proeven doorstond: de Omega Speedmaster.

In 1965 besloot NASA dat dit hét officiële horloge zou zijn dat op vluchten door elk bemanningslid gedragen diende te worden. Ragan: ‘Dit zonder medeweten van het merk zelf. Omega wist ook niet eens dat Walter Schirra al in de ruimte was geweest met zijn horloge!’ Pas nadat men bij Omega een foto onder ogen kreeg van astronaut Ed White die tijdens een ruimtereis in 1965 een Speedmaster droeg, kreeg men er bij het merk lucht van. Daar komt ook nog eens bij dat allereerste Speedmaster, de 1957 Broad Arrow (zie foto hieronder), oorspronkelijk was ontworpen voor autocoureurs, vandaar de naam. Volgende stop: de maan.

Het is inmiddels 1969 en Apollo 11 is op weg naar de maan. Aan boord drie helden die geschiedenis gaan schrijven: Neil Armstrong, Michael Collins en Buzz Aldrin. Het horloge dat de drie astronauten droegen was de Omega Speedmaster MoonWatch uit 1965 met referentie 105.012. Hoewel Aldrin ‘pas’ de tweede man op de maan was, gold zijn Speedmaster als het eerste horloge op die satelliet. Armstrong had zijn exemplaar namelijk in de maanlander gelaten als back-up. Er resteert trouwens een prangende vraag: waarom heb je in hemelsnaam überhaupt een horloge nodig in de ruimte? James Ragan heeft het antwoord: ‘Astronauten zijn piloten en die lezen informatie het liefste af op instrumenten die zij vertrouwen en kennen. Digitale meters, hoe nieuw of modern ook, leggen het zodoende altijd af tegen betrouwbare horloges.’ We kennen allemaal het verhaal van Apollo 13. Het was een Omega-horloge dat de bemanning hielp thuiskomen. Gedurende exact veertien seconden moesten de astronauten brandstof verbranden. Astronaut Jack Swigert klokte dit met zijn horloge tot op de seconde en zo kwamen zij heelhuids thuis.

Buzz Aldrin op de maan, om de rechterpols de Omega Speedmaster.

De Omega Speedmaster is anno nu nog steeds een van de meest populaire horloges ter wereld en er zijn inmiddels ontelbare modellen van gemaakt. Voor de 50e verjaardag van de maanlanding zijn er uiteraard twee speciale limited edition-modellen gemaakt. Die zie je onder dit stuk. De geelgoud en bordeauxrode Speedmaster Apollo 11 Moonshine Gold 50th Anniversary Limited Edition, ook geshowd door 'model' Buzz Aldrin. En de Speedmaster Apollo 11 50th Anniversary Limited Edition. Wat de volgende historische stap voor de Speedmaster zal zijn weet (nog) niemand. Mars wellicht?

www.omegawatches.com

Tags

omega
speedmaster
apollo-11

Lees ook

Aanbevolen voor jou