Hommes

Hét kofietafelboek voor auto-fanaten

Tanken is helaas een noodzakelijk kwaad. Waar je als kind op de achterbank nog weleens uitkeek naar een tankstop, voor het scoren van wat lekkers, bezorgt een bezoek aan ‘de pomp’ een autobezitter anno 2018 wat minder jolijt.
Reading time 1 minutes
Ontwerplegende Arne Jacobsen tekende in 1936 voor dit maagdelijk wit betegelde designbenzinestation nabij Kopenhagen. Foto: Alastair Philip Wiper.

...maar met dit boek van Gestalten maak je juist wel een zeer fijne trip. It’s a Gas! The Allure of the Gas Station is een ode aan unieke tankstations ter wereld die symbool staan voor reizen en vrijheid, vaak plekken met een historische betekenis. Wist je overigens dat men in den beginne bij drogisterijen benzine kon kopen?

Dit veranderde in de jaren vijftig, toen dankzij de toenemende populariteit van auto’s benzinestations als paddenstoelen uit de grond schoten. Soms zeer ouderwets en stoffig, zoals in oude Hollywood-films, dan weer futuristisch en modern.

 

Het tankstation was ook meer dan alleen een pomp, want groeide uit tot hangplek voor jongeren die hongerig waren naar onafhankelijkheid. Het boek, medegeschreven door de Nederlandse onderzoeker en universitair docent Sascha Friesike, openbaart de verrassend gevarieerde wereld van het tankstation. Van functionele hightechtempel, transitzone en filmset tot omgebouwde woning of verlaten ruïne, verborgen in een achtertuin.

Zie hier een sneak peek:

/

'It's a Gas! The Allure of the Gas Station'. Uitgeverij Gestalten, €39,90.

www.gestalten.com

Tags

boek
wheels
car
the-allure-of-a-gas-station

Lees ook

Aanbevolen voor jou