Hommes

Dior's Eau Sauvage - analyse van een klassieker

Pittig, smachtend, fris en zonovergoten: dat is de nieuwste interpretatie van misschien wel het meest revolutionaire herenparfum uit de geschiedenis. De uiteenzetting van een klassieker.
Reading time 4 minutes

Weinig parfums hebben zo’n baanbrekende rol gespeeld in de parfumgeschiedenis zoals Eau Sauvage van Dior, een geparfumeerd meesterwerk van de hand van Roudnitska. Deze Roudnitska gruwde van het woord ‘neus’ waarmee parfumeurs ook wel worden aangeduid en noemde zichzelf liever een ‘composer’; ‘Mozart was toch geen oor, Van Gogh toch geen hand?’, zei hij eens. Juist omdat Roudnitska zijn metier als een kunstvorm benaderde was hij voor Christian Dior, een voormalig galeriehouder, de aangewezen kandidaat om diens parfums te ontwerpen. Zo kan het dat Roudnitska na Eau Fraîche uit 1955 in zijn fraaie huis in het achterland van het Zuid-Franse Grasse ook het vervolg creëerde en in 1966 de klassieker Eau Sauvage introduceerde. Hoewel even fris, helder en zonnig als de eerste cologne heeft Eau Sauvage een subtiele dierlijke ondertoon. Zo gaf Roudnitska een fascinerende en vernieuwende draai aan het klassieke cologneconcept.

Fundamenteel bij de totstandkoming van dit parfum was de ontwikkeling van het molecuul hedione. Om zijn nieuwe concept van schoonheid te concretiseren in een parfum zag Roudnitska zich genoodzaakt om zijn ‘palet’ te vergroten en nieuwe ‘kleuren’ uit te vinden door bestaande moleculaire codes te breken en nieuwe kunstmatige geurnoten zoals hedione te creëren. Het woord ‘hedione’ stamt af van het Griekse woord ‘hedone’, dat plezier en lust betekent; sommigen beweren dan ook dat dit molecuul dezelfde werking heeft als feromonen en dat filmlegende Steve McQueen zijn populariteit bij de vrouwen aan zijn lijfgeur Eau Sauvage te danken heeft. Dit zijn natuurlijk speculaties, maar feit is wel dat Dior het eerste parfumhuis is dat deze component toevoegde aan een herengeur. 

Een groots parfum komt doorgaans in een sterke flacon en in het geval van Eau Sauvage is dat niet anders. Het was Pierre Camin die in 1955 tekende voor het design van de flacon van Eau Fraîche, waarvoor hij zich had laten inspireren door achttiende-eeuwse heupflessen. In 1966 gebruikte Camin voor Eau Sauvage dezelfde flaconvorm, maar paste een ander design toe: hierin verwerkte hij zowel manne - lijke als vrouwelijke elementen plus een ver - wijzing naar de unieke geurcompositie van Eau Sauvage waarin een belangrijke rol was weggelegd voor jasmijn, doorgaans een vrou - welijke noot. De vorm van de dop was een knipoog naar de vingerhoed van een naaister om te benadrukken dat Dior in eerste instantie een modehuis is.

Anno 2017 presenteert Dior een nieuwe interpretatie van deze cologneklassieker: Eau Sauvage Parfum. In de fonkelnieuwe olfactieve creatiestudio van het Huis Dior, gevestigd binnen de muren van de Bastide des Fontaines Parfumées (in het centrum van Grasse en op een steenworp afstand van de plek waar Roudnitska de originele Eau Sauvage creëerde), werkte ParfumeurCréateur van Dior, François Demachy, aan zijn nieuwste editie van de geur. Geen eenvoudige taak, zo legt hij uit: 

‘Het bewerken van Eau Sauvage is een subtiele oefening van herinterpretatie. De signatuur moet tot op de millimeter nauwkeurig gerespecteerd worden en de authenticiteit van de grondstoffen moet behouden blijven. Tegelijkertijd wil je diepte en intensiteit toevoegen. Het gaat er niet om dat de kracht en de concentratie versterkt worden, de kunst is juist om de structuur extra glans te geven door een toevoeging van nog meer warmte.’

Het gezicht van de campagne? Dat is wederom de Franse acteur Alain Delon, die in de jaren zestig en zeventig gold als het toonbeeld van mannelijke schoonheid. Dankzij zijn playboyrollen in films zoals Plein Soleil (1960) en La Piscine (1969) wordt hij onlosmakelijk geassocieerd met zon, zee en seks. En laat dat nou perfect aansluiten bij de bijvoeglijke naamwoorden die worden gebruikt om Eau Sauvage te omschrijven: pittig, smachtend, fris en zonovergoten.

Dior, ‘Eau Sauvage Parfum’, eau de parfum, 50 ml, € 76.

www.dior.com

Tekst Paulijn van der Pot / Beeld Parfums de Dior

Tags

parfum
dior
francois-demachy
eau-sauvage

Lees ook

Aanbevolen voor jou