Hommes

De rebel van Saint Laurent - interview met Vaccarello

Een gigantisch spektakel op Liberty Island aan de voet van het Vrijheidsbeeld: de eerste mannenshow van Anthony Vaccarello voor Saint Laurent. Impressies van een indrukwekkende monsterproductie.
Reading time 4 minutes

Een modeshow heet niet voor niets een modeshow, want er is iets te ‘showen’. Maar wie dacht dat het alleen om het tonen van een nieuwe collectie gaat heeft het mis. Een modeshow is namelijk de uitgelezen gelegenheid voor een merk om zichzélf te presenteren. Het is dé kans om aan het imago te bouwen en een sterke boodschap uit te dragen die direct aankomt, in alle uithoeken van de aarde en met een synchronisatie die de uitzending van het WK voetbal evenaart.

Afgelopen juni presenteerde Anthony Vaccarello zijn eerste mannendefilé voor Saint Laurent in New York, vlak voor de start van de modeweken in Europa. Alsof hij het gras voor de voeten van de andere modehuizen wilde wegmaaien, maar ook zich wilde loskoppelen van het mode-establishment, met Parijs en Milaan als de geijkte hoofdsteden. In plaats daarvan koos de eigenzinnige ontwerper Liberty Island als decor, met een catwalk aan de voet van het Vrijheidsbeeld. Als dat geen veelzeggende boodschap is!

De show is een kroon op de afgelopen twee jaar waarin Vaccarello als creatief directeur bij Saint Laurent de verkoopcijfers heeft opgestuwd, waardoor de jaarcijfers nu met twintig procent zijn gegroeid. De aankondiging van deze bijzondere mannenshow, het debuut van Vaccarello op het herenmodetoneel, was even sober als triggering: op zwart-witte affiches was slechts de datum te lezen: ‘Saint Laurent New York June 6th 2018’. Deze datum mag vanaf nu worden bijgeschreven in de annalen van de stad die nooit slaapt.

 

Heel verwonderlijk is het niet dat Anthony Vaccarello juist deze stad uitkoos als decor voor zijn show. Amerika ligt hem nauw aan het hart en de collectie bleek een fraaie ode aan het land, doorspekt met stijlreferenties aan de urban ‘Midnight Cowboy’. De jeans waren ultraskinny, de jassen recht en met brede schouders, maar we zagen ook knipogen naar de gouden tijd van het modehuis, dankzij lichte tunieken van mousseline, rijke borduursels, dierenprints en een overvloed aan accessoires, zoals riemen, sieraden en hoeden. Kortom, de perfecte mix van showing off en cool attitude. Eén ding is duidelijk: Saint Laurent is on a roll. We checkten even bij Anthony Vaccarello himself.

Uw eerste mannenshow presenteerde u in New York. Was dit een strategische keuze die iets zegt over de manier waarop u zich wilt positioneren op de luxemarkt voor mannen?
‘Ik heb altijd al gehouden van de energie van deze stad. Ik kom er heel vaak en graag en dat is de reden dat ik de mannencollectie van Saint Laurent wilde lanceren in deze dynamische omgeving; positief en gericht op de toekomst. De keuze was dus niet ingegeven door strategie als meer door symboliek.’

Door de gekozen datum, voorafgaand aan de mannenmodeweken in Europa, lijkt u zich te willen uitzonderen om alle aandacht naar u toe te trekken. Was dat het idee?
‘Ik wilde de mannencollectie van Saint Laurent koppelen aan een echt evenement en hem de aandacht geven die hij verdient. Ik had de luxe er mijn tijd voor te kunnen nemen en de tijd was rijp: het was het juiste moment. Het is interessant om je eigen codes te creëren en je niet per se te conformeren aan de bestaande modekalender die, eerlijk is eerlijk, niet veel meer voorstelt.’

Sinds uw aanstelling bij het modehuis in april 2016 heeft u er in twee jaar uw stempel op weten te drukken. Was dat even simpel als het lijkt?
‘Niets is simpel, maar daar moet het wel op lijken! Saint Laurent is het meest vanzelfsprekende en tegelijkertijd ook het meest gecompliceerde modehuis. Het is deze dualiteit, deze spanning, die het merk typeert.’

U had nog niet eerder voor mannen ontworpen. Hoe was uw creatieve benadering van deze collectie?
‘Ik heb de mannencollectie op dezelfde manier benaderd als mijn vrouwencollecties. Bovendien kunnen de items van de mannenen vrouwengarderobes prima onderling worden uitgewisseld. Ik houd van die vrijheid. Voor mij belichaamt vrijheid moderniteit.’

Tags

saint-laurent
interview

Lees ook

Aanbevolen voor jou