Hommes

De musthave whisky van Laphroaig

Goed nieuws voor whiskyliefhebbers die van langgerijpte en zeldzame whisky’s houden en dan met name die van Laphroaig. Het huis komt namelijk met een heel speciale uitgave. Hiermee zit je er warmpjes bij de komende tijd.
Reading time 3 minutes

Whisky’s zijn er in allerlei soorten en maten en whiskyliefhebbers ook. De ene houdt van een zachte en zoete afdronk, weer een ander blieft een glas vol rook en turf. Als je in die laatste categorie valt, dan ben je absoluut bekend met de whisky’s van Laphroaig. Het huis, gevestigd op het Schotse eiland Islay, staat bekend om zijn peated whisky’s. Dat zijn whisky’s doorspekt met die heerlijke, rokerige turfgeur en -smaak. Ook de rijping op oud-bourbonvaten draagt bij aan de stevige en kenmerkende smaak van deze whisky. Niet voor niets is Laphroaig de nummer één peated single malt whisky ter wereld. En dus is het goed nieuws voor alle Laphroaig- en turffans dat de makers een heel bijzonder product op de markt hebben gebracht: de Ian Hunter Story Book One ‘Unique Character’.

Deze uitgave is het eerste hoofdstuk van een jaarlijks verschijnende reeks met zeer exclusieve whisky’s. Het bevat een exclusieve, gelimiteerde botteling van een 30 jaar gerijpte cask strength Laphroaig Islay single malt whisky die in een prachtig boek wordt gepresenteerd en is een eerbetoon aan Laphroaig-icoon Ian Hunter. Hij was de legendarische eigenaar en manager en het laatste lid van de Johnston-familie die de distilleerderij in Islay bezat van 1908-1944. De Ian Hunter Story-reeks zal een aantal whisky’s bevatten die puur goud zijn voor de echte liefhebbers en verzamelaars. Jaarlijks zal er een nieuw boek verschijnen die de rijke historie van Laphroaig en de mensen achter de geliefde whisky vertelt, uiteraard bijgestaan door een langgerijpte en zeldzame fles whisky.

Want zeldzaam is deze fles absoluut. Laphroaig’s typische peated Islay whisky-smaken zijn perfect in balans met de invloed die de ex-bourbonvaten 30 jaar op de drank hebben uitgeoefend. Na drie decennia wordt de whisky ongefilterd en direct uit het vat gebotteld. Dat kost wel een bom duiten, want de fles kost € 764,99. De Laphroaig Ian Hunter Story Book One ‘Unique Character’ opent medicinaal en zoet, met lichte tonen van gerookte turf, gekookte appel, rozemarijn en vanille. Na een slok proef je peperige en rokerige turftonen, gevolgd door kruidigheid, en cederhout. Zoete romigheid van vanille leiden je daarna naar ziltige tonen met subtiele hinten van zeewier, zeezout en jodium gevolgd door toetsen van espresso en eikenhout. Als het water je nu nog niet in de mond loopt weten wij het ook niet meer. Dus zetel jezelf in een goede stoel en pak het boek en een glas erbij. Want een interessant verhaal lezen gaat het beste met een goed glas whisky in de hand.

De Laphroaig Ian Hunter Story Book One ‘Unique Character’ is slechts verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage, dus liefhebbers wenden zich tot Gall & Gall. Meer informatie: www.gall.nl en www.laphroaig.com

 

 

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou