Hommes

A star is BØRNS

Bijna eigenhandig heeft de jonge Amerikaanse muzikant Børns de Laurel Canyon-stroming uit de jaren zeventig nieuw leven ingeblazen dankzij zijn ultra-hedendaagse pop. Een portret van Amerika’s nieuwste lieveling.
Reading time 4 minutes

Net als in de gouden dagen van de moderne muziek of de soulvolle seventies heeft Børns (echte naam Garrett Clark Borns) de gave om een pakkende sound te combineren met melancholieke teksten. ‘Daarom heet mijn tweede album ook Blue Madonna, verklaart de muzikant. ‘Het verlies van de onschuld, de onbereikbare schoonheid of de duizeligheid van het niet weten hoe je je bemind moet worden zijn thema’s die mij inspireren. Net zoals vele anderen vóór mij.’ Het maakt Børns zodoende onderdeel van een rijke traditie van grote singer-songwriters met een totaal eigen geluid die zelf instrumenten bespelen, zoals de piano of vintagesynthesizers. En toen Taylor Swift op sociale media de loftrompet stak over Garrett, was zijn naam definitief gevestigd. 

L.A. CONFIDENTIAL

Børns werd geboren in Michigan en groeide op in een liefdevol en rustig gezin. Desondanks nam hij, eenmaal oud genoeg, de eerste de beste bus naar Californië. Nu woont hij ten noorden van Los Angeles in een ietwat verstopte vallei met maar een paar directe buren. ‘Ik houd van cactussen, woestijnplanten en dieren zoals coyotes. Dus wat dat betreft zit ik hier prima’, zegt hij. De glitter en glamour van Hollywood zijn (nog) niet helemaal aan Børns besteed. Liever houdt hij zich kalm en doet hij intensief aan yoga. ‘Bewust met je lichaam bezig zijn zorgt ook voor bewustzijn tussen je oren en maakt dat je jouw lichaamsenergie beter kunt aanpassen’, beweert hij. ‘Want op het podium staan heeft absoluut met energie te maken, het is bijna seksueel.’ Zijn favoriete tijdverdrijf zijn lange avonden vol jamsessies met vrienden. En zie hier de link met de muzikanten uit de jaren zeventig, zoals Crosby, Stills, Nash & Young en Fleetwood Mac, die van L.A. the capital of cool maakten.

NEUS VOOR MODE

Is het Harry Styles? Een brunetteversie van Jack White? Een mannelijke Florence Welch? Het zijn opmerkingen over Børns nadat hij in februari van vorig jaar tijdens New York Fashion Week opdook als ambassadeur voor de CFDA (Council of Fashion Designers of America). Gekleed in een lange scharlaken jas wist Garrett alle ogen op zich gericht en was hij zichtbaar in zijn nopjes bij alle shows. Hierover: ‘Het geeft mij inspiratie en ideeën. Ik deins nergens voor terug.’ Zijden hemden, velours, dandy, vintage en het mixen van dessins (luipaardmotieven met bloemen!), hij durft het allemaal aan. Ook het dragen van een kimono als smoking, een idee van zijn mentor, Gucci’s creatief directeur Alessandro Michele, doet hij zonder blikken of blozen. ‘Hoe wij onszelf kleden verandert de manier waarop anderen naar ons kijken’, zegt de muzikant. ‘Op een normale dag draag ik een simpel T-shirt en jeans, maar is er een evenement dan kies ik een pak.’ Zijn voorkeuren en idolen zijn gevarieerd, van Europese poëzie en Aziatische schilderkunst tot Elton John, Elvis Presley, The Beatles en Leonard Cohen: ‘Zij creëerden hun eigen universum, onnavolgbaar en niet te vergelijken met anderen.’

Ook David Bowie kan rekenen op Børns’ enthousiasme. ‘Zijn samenwerkingen met Yohji Yamamoto en zijn glamperiode hebben mij enorm geïnspireerd’, vertelt hij. ‘Datzelfde geldt voor de stijl van Marc Bolan, de zanger van T. Rex. De Kledingstijl en kunst van zowel Bowie als Bolan zijn veertig jaar na dato nog steeds ijzersterk.’ Laten we hopen dat we dit over vier decennia ook over Børns kunnen zeggen. 

Borns - we don't care

Fotografie: Chuck Grant

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou