GIF(t) GUIDE

Is het haarspray? Of een levensstijl?

Niets zo lastig als een verlanglijstje samenstellen. Daarom hebben wij de fijnste gifts voor je geselecteerd. Maakt het leven een stuk makkelijker, niet waar? Droom met ons mee.
Reading time 3 minutes

Fixerende hairsprays zijn zulke vanzelfsprekende haarverzorgingsproducten, dat je haast zou vergeten dat er een tijd is geweest waarin ze nog niet bestonden. Reden voor een ode aan dit inmiddels onmisbare product dat – als je er even bij stil staat - op heel verschillende manieren terug komt in de hedendaagse popcultuur. Denk bijvoorbeeld aan de quirky filmklassieker Hairspray uit 1988, maar ook aan Natalie Portman’s super strakke knotjes in Black Swan (2010), of de volumineuze kapsels van de sexy Angels op de catwalk van Victoria Secret en de fameuze 'beehive' van de tragische jazz-pop koningin Amy WInehouse. Laten we wel wezen, het zou allemaal niet hetzelfde zijn zonder hairspray.

 

Het allereerste begin van hairsprays is terug te leiden tot de Tweede Wereldoorlog toen de  can-sprays werden uitgevonden, in eerste instantie bedoeld om anti-pesticiden mee te spuiten. Na de oorlog maakte deze innovatie haar intrede ook in de beautywereld en was de eerste hairspray een feit. Het is dan ook geen toeval dat niet lang na de hairspray-uitvinding het even beroemde als elegante ‘Jackie Kennedy kapsel’ furore maakte – deze haarstijl was simpelweg niet eerder maakbaar, toen er nog geen hairspray bestond! Het Kennedy-kapsel is iconisch voor de jaren ’50 en ’60 en de bussen hairspray vlogen over de toonbank; sterker nog, halverwege de jaren ’60 werden er meer hairsprays verkocht dan lipsticks!

In de jaren ’70 was de populariteit van hairspray ineens voorbij; de hippies lieten hun haren liever los en ongekunsteld over de schouders hangen. Maar gelukkig waren daar in de jaren ’80 Madonna, de Dolly Dots en Frizzle Sizzle – en ook hun mannelijke glam/punk rock equivalenten zoals White Snake, Europe en Guns and Roses – die niet zonder hairspray konden. Soms joegen deze hard rock iconen er wel een bus per dag doorheen. Een trend die uiteraard direct werd opgepikt door een hele generatie tieners.

 

Tegenwoordig worden hairsprays niet meer gebruikt voor één speciefieke haarstijl, omarmd door één specifieke subcultuur. Nee, hairsprays hebben een plek verdiend in iedere badkamer. Bovendien zijn ze al lang niet alleen meer fixerend, maar, zoals deze van Wella, ook verzorgend. De lichtgewicht textuur heeft een langdurige hold maar is, als je dat wilt, net zo gemakkelijk weer uit te borstelen. Bovendien beschermt deze sensitive tegen schadelijke UV-stralen.

 

Wij kunnen niet zonder.

 

Shop de Wella 'Wellaflex' haarspray via:

www.kruidvat.nl

 

Tags

cadeautip
gift-guide
gifts

Lees ook

Aanbevolen voor jou