Food

Wijnadvies: 5 x perfecte wijnen voor een geslaagd kerstdiner

Meestal komt eerst het kerstmenu en dan de bijpassende wijnen. Wij draaien het dit jaar een keertje om.
Reading time 5 minutes

In deze feestelijke sferen draait het niet om fijnproeverij, maar om het nuttigen van een wijn waar jij, je familie en vrienden écht van genieten. Echter is het niet makkelijk om de juiste wijn te selecteren en het advies van een kenner is dan geen overbodige luxe.

Zeker nu er zoveel heerlijke smaken uit vele culturen en verre landen voorbij komen is het vrijwel onmogelijk geworden om de perfecte wijn te vinden. Om de keuze dit jaar wat makkelijker te maken, zetten wij 5 heerlijke en indrukwekkende flessen op een rij die bij veel gerechten passen. 

 

1. CHAMPAGNE

Champagne blijft de meest feestelijke opening van de avond en het gouden randje vind je in de Champagne Barons de Rothschild Brut (€ 49,50). Letterlijk, want het familiewapen van één van de meest prestigieuze wijnfamilies ooit is omringd door een gouden rand - zoals te zien op de fles.

Deze Brut heeft een zachte en soepele smaak, maar is toch rijk. Het begint met een tintelende frisheid en een elegante mousse. Hij is aangenaam droog en kent een lange finale. Een klein feestje op zichzelf!

2. WITTE WIJN

Het is lekker om bij de eerste hapjes een frisse witte wijn te schenken. De frisheid zorgt dat je smaakpalet wakker wordt.

Precies zo’n wijn is de 2016 Riesling 'Saar' (€ 16,50) van het wijnhuis Van Volxem. Deze wijn is vorig- én dit jaar uitgeroepen tot Wijn van het Jaar in zijn prijscategorie in Nederland. Ook is Van Volxem de beste wijnproducent van heel Duitsland.

De wijn wordt omschreven als knisperend en expressief. Mochten er kreeft, oesters, garnalen of geitenkaas op tafel komen, dan wordt het zeker genieten.

3. CHARDONNAY

Naarmate de avond vordert en de gerechten iets zwaarder worden, is het fijn om een witte wijn met iets meer luxe smaken open te trekken. Denk hierbij aan: vanille, boter en room.

De complexiteit van de 2016 Vasse Felix 'Premier' Chardonnay (€ 26,25) uit Margaret River, Western Australia, is betoverend. Wijnmaakster Viginia Willcock - tough Aussie woman - werd uitgeroepen tot Australian Winemaker of the Year'en Vasse Felix als beste New World Winery of 2017.

Met beroemde surfstranden gelegen op steenworpafstand van de wijngaarden van deze Chardonnay, zwemt de wijn zeer goed bij coquilles en tarbot.

4. RODE WIJN

Het is plezierig om niet meteen een hele krachtige rode wijn op tafel te zetten, maar juist te kiezen voor een ‘overgangswijn’ die licht, fris en elegant is.

De 2016 Langhe Nebbiolo van de topproducent Massolino uit Barolo, Italië (€ 19,25) is de perfecte keuze. Het wijnmagazine WINELIFE omschreef deze stijl als: ‘klassiek, chic en supersexy’. En als er nog vis, groenten of vlees op tafel komen, past de wijn zich meteen aan.


 

5. GRAND VIN

En dan de Grande Finale, een echte Grand Vin. Dit is een rode wijn die bij een openhaard hoort. Een gezellige wijn waarmee het hoogtepunt van de avond bereikt wordt. Geen blockbuster, maar een wijn die door zijn complexiteit en diepte iedereen dat warme kerstgevoel zal geven.

De 2015 Fabre Montmayou 'Grand Vin' (€ 34,75) uit Mendoza, Argentinië, is een prachtige blend van Malbec 85%, Cabernet Sauvignon 10% en Merlot 5%. Intens diep donkerrood van kleur. Allemaal gemaakt door Hervé Fabre, een telg uit een Négociant-familie in Bordeaux, die dit jaar de titel Red Winemaker of the Year' heeft ontvangen van The International Wine Challenge.

In de geur veel donker fruit, toast en kokos met een enorme intensiteit. De wijn heeft tijd nodig om zich te openen, maar geeft dan enorm veel kracht en toch verfijning in de smaak. Mooie tonen van Frans eiken, veel cassis & kers, chocolade, pruimen en zoetheid van het fruit komen hier spectaculair naar voren.

Zie je jezelf al zitten voor het knisperende vuur, welke het het gouden etiket doet schitteren?

Je vindt de wijnen via www.qvselect.nl
- de wijnimporteur voor menig Michelin sterrenrestaurant

Tags

food
wijn

Lees ook

Aanbevolen voor jou