Food

Whisky musthave: The Balvenie DoubleWood Aged 25 years

The Balvenie viert het 25-jarig jubileum van zijn DoubleWood met een wel heel speciale whisky.
Reading time 2 minutes

Elke whiskyliefhebber kent The Balvenie. Deze bijzondere distilleerderij, gelegen in de Speyside middenin de Schotse Hooglanden, maakt sinds 1892 bijzondere single malt whisky's. Het is ook het huis van de langstwerkende Malt Master uit de industrie: David Stewart. Hij stelt al meer dan 50 jaar de whisky's van The Balvenie samen. En een van zijn mooiste creaties is de DoubleWood. Deze werd in 1993 voor het eerst uitgebracht als de The Balvenie DoubleWood Aged 12 Years.

De oorsprong van de whisky ligt in 1982 toen Stewart startte met het experimenteren met dubbele rijping van whisky. Hij bracht gerijpte Balvenie whisky over in Oloroso sherryvaten voor een finish van slechts een paar maanden. Zoals je zult begrijpen veranderde door deze combinatie de smaak van de whisky. Deze kreeg een extra laag erbij: een volle smaak, diepte en complexiteit die met geen andere methode te bereiken is. Het succes van David’s baanbrekende experimenten leidde ertoe dat de distilleerderij in 1983 de Balvenie Classic uitbracht, die later in 1993 werd omgedoopt tot DoubleWood.

Nu, 25 jaar later is het tijd om zowel de DoubleWood als David te eren en The Balvenie doet dat met een bijzondere limited edition: The Balvenie DoubleWood Aged 25 years. Deze single malt is jarenlang gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten en is drie maanden gefinisht in sherryvaten. Dit rijpingsproces heeft geresulteerd in een rijke mix van zoetheid en specerijen. De whisky combineert de kruidige geuren van kruidnagel en kaneel met een smaakpalet waarin fluweelzachte honing en lichtscherpe gember elkaar afwisselen.

Maar: drie maanden rijping in plaats van negen? Stewart legt uit: “De whisky is na 25 jaar rijpen in traditionele Amerikaanse eiken whiskyvaten al voldoende geconstrueerd, waardoor een kortere finishing geoorloofd is.” We geloven hem op zijn woord.

Als jij nog op zoek bent naar een fantastische aanvulling op je drankentrolley of een mooi cadeau voor je beste vriend/vriendin, vader, opa, oma of oom en tante: look no further!

Let op: geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol. 

Meer informatie: www.thebalvenie.com

Lees ook

Aanbevolen voor jou