Food

Vloeibaar (en drinkbaar!) goud uit Reims

Champagne staat ook wel bekend als godendrank. Er zijn talloze merken, variaties en huizen. Champagne drinken is an sich natuurlijk heerlijk, maar je kunt de gelijknamige streek in Noord-Frankrijk ook bezoeken. Dus togen wij naar het oudste champagnehuis ter wereld.
Reading time 4 minutes

Ook al houd je maar een klein beetje van champagne: een uitnodiging om een champagnehuis te bezoeken moet je met beide handen aangrijpen. Dus zetten wij koers naar Reims voor een kijkje in de keuken bij Ruinart: ’s werelds oudste, nog bestaande champagnehuis. Qua afstand is het prima te rijden: vanaf Utrecht zo’n 450 kilometer. (Tip: vertrek met een lege achterbak.) Net als praktisch alle champagnemerken heeft Ruinart een eigen, bijzonder verhaal. De Fransen nemen zichzelf, maar vooral hun wijnen en champagnes, zeer serieus. Logisch: het is de crème de la crème in wijnland. Dit was overigens niet altijd het geval. Eeuwen geleden werden hier enkel nietmousserende wijnen gecreëerd.

De kunst van het champagne maken was immers nog niet ontdekt. De wijnen waren oké, maar bij lange na niet zo goed als die uit de Bourgogne. Dat veranderde toen de markies van Sillery zijn vriend, koning Henri IV, erop attendeerde dat hij toch echt eens wijnen uit Champagne moest gaan drinken, vanwege hun exceptionele kwaliteit. Dat was in die tijd vrij uniek, want aan het hof schonk men vooral bourgognewijnen.

 

De crayères van Ruinart: acht kilometer aan kalksteengroeven, veertig meter onder de grond

 

 

 

En toen was daar opeens Dom Pierre Pérignon, die wijn omtoverde tot het nu beroemde mousserende goedje. Nadat Louis XIV de bubbelwijn tot zijn ‘huiswijn’ maakte, stonden de regio Champagne én deze goddelijke drank definitief op de kaart, althans in Frankrijk. Pas toen Louis XV op 25 mei 1728 toestemming gaf om flessen champagne te vervoeren kon de drank de rest van de wereld veroveren. Ruim een jaar later, op 1 september 1729, startte Nicolas Ruinart het huis Ruinart. Via zijn oom, Dom Thierry Ruinart, een vriend van Dom Pérignon, kwam hij in aanraking met de mousserende wijn. Dankzij de aangepaste wet en de groeiende populariteit zag de ondernemende Nicolas een gat in de markt. 

De kelders van Ruinart zijn Frans historisch monument en tevens UNESCO werelderfgoed

RUINART IS 'ART'

De zon schijnt als we tussen de duizenden wijnranken staan op de heilige grond in Sillery. Deze wijngaarden, die een honderd procent Grand Cru-classificatie hebben, waren de eerste acht hectare die het huis Ruinart ooit aankocht.

De druivensoorten die nodig zijn voor champagne (Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier) groeien hier. Het maakt niet uit waar je kijkt: 360 graden om je heen zie je de strak naast elkaar groeiende wijnranken. Een absolute must is een rondleiding in het daadwerkelijke huis van Ruinart zelf, en door diens kelders. Door de jaren heen staat het champagnehuis, naast het maken van champagnes van exceptionele kwaliteit, vooral ook bekend om zijn samenwerkingen met kunstenaars. Een aantal daarvan is ook in het huis te zien. Zoals de allereerste artistieke samenwerking: een reclameposter die de Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha voor Ruinart ontwierp. Door de jaren heen werden er ook stukken gemaakt door Hubert Le Gall, Georgia Russell, Jaume Plensa, Hervé van der Straeten, Erwin Olaf, Piet Hein Eek en Maarten Baas

Ons bezoek vervolgt zich in de crayères: de kelders. In de achttiende eeuw werd onder Reims door Ruinart acht kilometer aan Frans-Romeinse kalksteengroeven gekocht en uitgegraven. Via een trap daal je af naar zo’n veertig meter onder de grond, waar ontelbaar veel flessen liggen te rijpen.

Sinds 1931 zijn de kelders Frans historisch monument en tevens UNESCO Werelderfgoed. Er worden flessen Blanc de Blancs opengetrokken, want van al die kennis hebben we dorst gekregen. Omringd door de gouden gloed van de lampen, gereflecteerd op het kalksteen, en te midden van al dat vloeibare goud voelen wij ons als God in Frankrijk.

Een laatste, wellicht overbodige tip: vergeet die achterbak niet te vullen om thuis je eigen kelder te completeren.

 

WWW.RUINART.COM

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou