Food

Santé: de nieuwe Grand Vintages van Moët & Chandon zijn er

Een extreem goed jaar qua klimaat en druivenoogst krijgt zijn eigen vintage. En 2012 was blijkbaar van zo’n dergelijk hoog niveau, want de nieuwste Grand Vintage van Moët & Chandon komt uit 2012.
Reading time 2 minutes

Een vintagechampagne houdt kort gezegd in dat de druiven in deze drank uit één jaar komen. Dat lijkt logisch, maar is het niet. De meeste wijnen en champagnes bestaan uit druiven van meerdere jaargangen. Moët & Chandon Grand Vintage 2012 is het nieuwste pareltje van ’s werelds meest bekende champagnehuis.

De Moët & Chandon Grand Vintage-champagnes kennen een lange traditie. De eerste werd al in 1842 gecreëerd en elke vintage is natuurlijk weer origineel. Want naast het feit dat het klimaat een grote rol speelt – de ene vintage-oogst is weer anders dan die ervoor of erna – zijn de Chefs de Cave ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de smaak van de champagne. De uiteindelijke vintage champagne is een mix die gebaseerd is op de eigen beoordeling van de keldermeester. De laatste Grand Vintage dateerde uit 2009.

De Moët & Chandon Grand Vintage Blanc 2012 heeft vijf jaar gerijpt en kunnen we typeren als een zachte en frisse extra brut-champagne. De chardonnaydruif domineert en vormt 41% van de wijn. De andere twee druivensoorten – meunier (26%) en pinot noir (33%) – completeren het trio. De Moët & Chandon Grand Vintage Rosé 2012 is een blend van pinot noir (42% van de assemblage waarvan 13% rode wijn), chardonnay (35%) en meunier (23%).

Moët & Chandon’s Chef de Cave, Benoît Gouez over deze champagnes: ‘De wijnen, gemaakt van blauwe druiven, met name de meestal fragiele meunier, waren bijzonder goed in 2012, wat verklaart waarom ze een belangrijk deel uitmaken van de assemblage. Deze Grand Vintage is een daarom een zacht frisse en harmonieuze wijn die zich langzaam maar met soepele zekerheid openbaart, zoals de zachte overgang van de lente naar de zomer, en omhult het gehemelte met een bloeiende knapperige, maar toch uitgebalanceerde smaak.’

Ook benieuwd naar deze twee schitterende champagnes? Ze zijn verkrijgbaar bij wijnspeciaalzaken en horeca-etablissementen in het hogere segment. De Blanc kost €72,50, de Rosé €79,50.

Meer informatie: www.moethennessy.nl

Lees ook

Aanbevolen voor jou