Food

Kobe Desramaults, de Belgische succes-chef

Het bourgondische België heeft een rijke historische aan excellente chefs. We noemen Pierre Wynants, Gert De Mangeleer, Stéphane Buyens, Geert Van Hecke, Peter Goossens, Viki Geunes, Filip Claeys en Johan Segers. Stuk voor stuk goed voor de nodige Michelinsterren. Iemand die inmiddels ook tot dat rijtje behoort is Kobe Desramaults.
Reading time 3 minutes

Hij is ooit een rebelse tiener, de succesvolle chef Kobe Desramaults (1980, Poperinge, West-Vlaanderen). Door zijn moeder wordt hij als soort van laatste redmiddel naar een lokaal restaurant gestuurd om zich maatschappelijk nuttig te maken. Daar vindt hij zijn draai en een doel in het leven. Zonder enige vorm van culinaire scholing werkt hij vervolgens in de keuken bij diverse restaurants, waaronder het inmiddels gesloten driesterrenetablissement Oud Sluis van Sergio Herman.

Weldra blijkt dat Kobe een autodidactisch talent is. In 2003, op slechts 23-jarige leeftijd, keert hij terug naar Dranouter, waar zijn ouders een restaurantje met tien gastenkamers uitbaten. Er zijn financiële problemen, maar de zaak blijft bestaan en Kobe ontfermt zich dankzij zijn opgedane sterrenkennis over het restaurant In De Wulf. Met verve. Al in 2005 (h)erkent Michelin zijn brille: Kobe wordt hij beloond met zijn eerste ster. Hij is dan pas 25 jaar. Dat Kobe meldt dat hij zijn restaurant eind 2016 permanent zal sluiten wordt breed uitgemeten in de pers. Het is tijd voor iets nieuws.  

GLOSSY EN GRIMMIG

Dat nieuws wordt Chambre Séparée in Gent, een kleiner opgezet restaurant dan In De Wulf. De zaak opent op 1 juni vorig jaar en wordt binnen een paar maanden in België al beloond met 17,5 (van de 20) Gault& Millau-punten. Ook krijgt het restaurant de prijs voor ‘Nieuwkomer van het Jaar’. Niet veel later worden de Belgische Michelinsterren uitgereikt en voilà: Desramaults heeft met Chambre Séparée binnen een half jaar zijn eerste eigen ster te pakken. Niet verwonderlijk dat zijn professionele reis tot nu toe is vastgelegd in een schitterend boek, dat simpelweg Kobes naam draagt.

 

Drie jaar lang werd de chef-kok gevolgd door journalist Rik Van Puymbroeck en fotografen Stefaan Temmerman, Sarah Vitale en Piet De Kersgieter. Het resultaat is een even verbluffend mooi als rauw boek, vol gelikte foodfoto’s maar ook met grimmige beelden van het zware leven in de keuken. In 43 foodstory’s onthult Desramaults de geheimen van zijn pure, authentieke keuken, zoals bewezen In De Wulf en Chambre Séparée. Kobe Desramaults is een pareltje, en veel meer dan een kookboek. Het toont het leven en de reis van een begenadigd talent dat alles wat hij aanraakt in goud laat veranderen. Chambre Séparée sluit zijn deuren in 2020, dus wie zijn culinaire magie wil ervaren heeft nog even. Wat hij daarna gaat doen weet niemand, ook de chef zelf niet. Dat het een succes wordt lijkt onvermijdelijk.

Boek: ‘Kobe Desramaults’, Uitgeverij Kannibaal, €59.
Restaurant: Chambre Séparée, Keizer Karelstraat 1, Gent, België.

Tags

food
belgie
kobe-desramaults

Lees ook

Aanbevolen voor jou