Food

In de keuken bij... Iekeliene Stange + recept

by Jilke Juliens
23.01.2017
Hoe een model en kunstenares haar potje kookt? Experimenteel, biologisch en vol overgave. Wij schuiven aan bij Iekeliene Stange (32) in haar huis in Amsterdam.

Een overdaad aan indrukken domineert bij binnenkomst in Iekelienes huis in Amsterdam. Een komijngeur leidt ons richting de keuken en woonkamer, waar de potpourri van prints en kleuren licht psychedelisch aandoet. Een sprookjesbos voor volwassenen: hier ben je urenlang zoet om het verhaal achter elk poppetje of schilderij te ontdekken. Tijdens het theedrinken rakelt Iekeliene lachend een herinnering uit haar modellentijd op: ‘Je rent van de ene modeshow naar de andere en als er dan iemand dat laatste radijsje voor je wegplukt op de cateringtafel is dat hard. Soms kan alles zo snel gaan dat je er niet echt bij stilstaat dat je wordt geleefd, vooral als jong beginnend model. Ik heb met de jaren geleerd om meer nee te zeggen, maar in het begin moet je die grenzen nog erg aftasten.’

Welk gerecht prikkelt jouw speekselklieren?
‘Dal Bhat, een Nepalese schotel met rijst, linzen, ingemaakte groenten. Het lijkt op een Indische thali, maar dan net iets lekkerder. Ik zou het elke dag kunnen eten. Maar het zelf maken vergt nogal veel tijd.’

Muziek tijdens het koken?
‘Alles van Kate Bush. Liefst met haar song ‘‘Army Dreamers’’ op de achtergrond. TLC met hun ‘‘Hat 2 da Back’’ doet het ook altijd goed.’ Iekeliene in haar keuken, omringd door traditionele poppetjes en knutselwerken.

Keukenprincipes?
‘Ik haal elke zaterdag mijn groenten en fruit op de Noordermarkt. Zo heb ik minder afval. Ongelooflijk hoeveel plastic afval er wordt gecreëerd, zo onnodig. Ik probeer zo veel ik kan afvalvrij te leven, maar het is niet makkelijk.’

In welke Amsterdamse eetplekken kunnen we je tegenkomen?
‘Bij het Japanse restaurant Zen in De Pijp is het heel gezellig, het heeft een hele huiselijke sfeer. Fou Fow Ramen en Strawberry Earth, een ecologisch milieubewust platform, behoren ook tot mijn favorieten.’

Recept: pannenkoek en met brandnetel en paddenstoelen

Ingrediënten
200 gram boekweitmeel, 250 ml havermelk, 150 ml water, 3 eieren, 2 handen vol vers geplukt brandnetelblad, salie, bieslook, peterselie, halve ui, 1 teentje knoflook, 1 handvol paddenstoelen, 1 courgette, blokje geitenkaas, snuifje peper en zout.

Bereiding
Meng het meel, de melk, de eieren en het water. Snijd de kruiden en brandnetel fijn en voeg toe aan het beslag. Voeg een snuifje peper en zout toe. Verwarm de koekenpan en doe er een scheutje olie in. Bak de pannenkoekjes één voor één en maak ze niet te dik. Laat daarna de geitenkaas over de pannenkoek smelten. Bak de ui, knoflook, paddenstoelen en courgette in een aparte pan. Voeg nadien nog wat peterselie toe over de pannenkoekjes. Maak het extra lekker door er honing overheen te druppelen. Pluk wilde bessen, bloemen en noten ter versiering.

Foto door: Rachel Schraven

Deel artikel

Lees ook

Aanbevolen voor jou