Food

Een vegetarisch Michelinsterrendiner met kerst?

Als je de kalkoen wilt laten staan met kerst en dus van een vleesloos menu wil genieten op sterrenniveau, ben je bij &moshik aan het juiste adres.
Reading time 3 minutes

De bekende chef-kok Moshik Roth kookte bij ’t Brouwerskolkje in Overveen twee Michelinsterren bij elkaar en vestigde zich in 2012 in Amsterdam waar hij &samhoud places begon en wat nu &moshik heet. Roth staat bekend om zijn uitdagende gerechten, zijn gedurfde combinaties van smaken en ingrediënten. Hij krijgt het voor elkaar om producten en smaken, waarvan je van tevoren zou denken dat deze totaal niet bij elkaar passen, op zo’n manier te combineren dat je verrast bent dat het werkt. En met succes, want het leverde hem dus al twee Michelinsterren op.

 

Bij &moshik kun je verschillende menu’s én à la carte eten. Er is sowieso altijd een volledig vegetarisch menu. Speciaal voor de feestdagen heeft Roth twee kerstmenu’s samengesteld, waarvan eentje volledig vegetarisch is. Zelfs de grootste vleesliefhebber zal hiermee in zijn nopjes zijn. Chef Moshik’s Menu du Jardin Découverte bestaat uit vijf of zeven gangen (€125/€195) waar er in elk gerecht weer eigen invloeden van overal ter wereld te vinden zijn. Dat begint al bij de amuses. Gebarbecuede aubergine met kruidenolie, tahini, geconserveerde citroen en Marokkaanse salade op een pandanmerengue met sumak (zie foto hierboven), een klein taartje met gebarbecuede prei, bearnaisesaus, truffel en goudse kaas en een perfect gegaard eitje met verveine, pecannoten en cantharellen. De dumpling met shiitake en XO-saus mogen we zeker niet vergeten.

Doordat chef Moshik speelt met texturen en ingrediënten zien de gerechten er niet alleen bijzonder kunstig uit: je wordt ook op het verkeerde been gezet. De koolrabi met een laagje vacherin mont d’or lijken net blokjes vis. En de in Italië traditioneel met Kerstmis gegeten cappelletti in brodo, is niet gevuld met vlees. Nee, diverse type selderij spelen de hoofdrol als vulling en in de bouillon. Een gerecht geïnspireerd op Damien Hirst bestaat uit tientallen dunne en dikkere plakjes rauwe en zeer kleurrijke seizoensgroenten en -fruit. Verschillende soorten bieten worden gemixt met plakjes mango, kiwi, peer en ananas (zie foto hierboven). Klinkt dat als ‘gekke’ combinaties? Ja, wellicht. Maar dat is Moshik: het werkt en ziet er ook nog schitterend uit.

 

Achter elk van Moshik Roth’s gerechten zit een verhaal of emotie. De liefde voor de kunst van Damien Hirst of een geur die hij rook tijdens een belangrijk moment in zijn leven bijvoorbeeld. En de Couscous No Couscous is geïnspireerd door Moshik’s Marokkaanse vrouw Shiran. Als je een zoetekauw bent kom je ook aan je trekken, want het dessert bestaat uit maar liefst 3 gerechten, waarvan de Tiramisu-soufflé met ijs een absolute winnaar is. Mocht je dus van een vleesloos sterrendiner willen genieten met kerst en belangrijker nog, niet zelf willen koken: dan kun je bij &moshik van een bijzonder fijn en boeiend menu genieten. En ook na de feestdagen is er natuurlijk altijd een vegetarisch menu te bestellen.

Meer informatie: www.moshikrestaurant.com

 

Lees ook

Aanbevolen voor jou