Food

De collectieve kunst van CANVAS

Wat krijg je als je twaalf kunstenaars en artiesten in een lege ruimte zet en hun de opdracht geeft dit lege canvas te transformeren tot één groot kunstwerk? Dat vroeg iemand zich bij Bombay Sapphire af. Het resultaat werd Canvas.
Reading time 4 minutes

De combinatie van gin en kunst lijkt ietwat vergezocht, maar niet voor Bombay Sapphire. Zij houden namelijk van uitdagen, to stir creativity, rumoer creëren en bovenal van kunst. Dat kun je ook wel zien aan de distilleerderij in Laverstoke Mill in Hampshire. Die lijkt meer op een glazen architecturaal kunstwerk dan op een onderdeel van een fabriek. Het idee om twaalf kunstenaars en artiesten in één lege en blanco ruimte te zetten en hun de opdracht te geven een leeg canvas te transformeren tot een levend kunstwerk, is dus toch niet zo vergezocht en zeker bijzonder te noemen. En alles mocht gebruikt worden: plafond, vloer, muren en meubels. Afgelopen juli werd dit kunstwerk gecreëerd in de Londense wijk Shoreditch. De naam van het complete project alsook de ruimte was een logische: Canvas. Met deze uiting wilde Bombay Sapphire een volledig interactieve ervaring en een viering van internationale cocktailcreativiteit presenteren. Dat is gelukt.

BRANDBLUSSERKUNST

Onder de twaalf kunstenaars, zowel opkomend als gevestigd, bevond zich Nederlander Rutger de Vries. Zijn kunstwerken zijn alle even uniek als bijzonder. Kort uitgelegd: Rutger vult brandblussers met verf en spuit dat, soms direct, soms via een soort mal met gaatjes, op muren, doeken of andere oppervlakken. Soms schiet hij zelfs met een luchtbuks op een met verf gevulde spuitbus. Zeer bijzonder en bovenal erg kleurrijk. Voordat hij bij brandblussers terechtkwam experimenteerde Rutger al met plantenspuiten gevuld met verf. Voor Canvas besloot hij om vier vierkante pilaren in de ruimte onder handen te nemen. Aan de bovenkant, rondom de pilaren, hing hij een vierkant van buizen op waarin hij talloze gaatjes boorde. Daarop sloot hij een brandblusser aan en daarna was er slechts één druk op de knop nodig om een kunstwerk te creëren.

Op de foto: een smakelijk stilleven met Bombay Sapphire in de hoofdrol

Hoe zijn werken er uiteindelijk uit komen te zien is nooit zeker. De lucht, de ruimte, het oppervlak, de druk van de blusser: Rutger heeft het uiteindelijke eindresultaat nooit onder controle. ‘Geen werk is hetzelfde. Dat is te gek en soms frustrerend, maar van deze manier van werken leer ik juist veel’, verklaart hij. ‘Het perfecte werk bestaat dus niet maar dat is ook niet waarnaar ik streef. Elk werk is uniek.’

De juiste kleuren gebruiken is essentieel en dus mengt Rutger zijn verfkleuren zelf, altijd vanuit primaire of secundaire kleuren. ‘Ik wil kunst maken die een bepaalde emotie oproept bij mensen. Zelf ben ik geen performer: ik ben introvert en hoef niet op de voorgrond. Liever laat ik mijn kunst voor mij spreken.’ Maar een ongecontroleerd eindresultaat levert toch spanning op. ‘Alles kun je vooraf regisseren, maar hoe het eruit komt te zien niet. Ik vind dat boeiend. Via een “makkelijke” weg kunst maken vind ik saai. Er is bij elk van mijn werken wel iets dat niet helemaal perfect is en dat houdt mij scherp. Het surprise-element speelt hierin een grote rol.’ Het Canvas-idee is nu ook in Amsterdam te zien. In een pop-up van Bombay Sapphire mochten de kunstenaars Arjan Boeve van Brandglass en Selwyn Senatori een eigen ‘canvas’ maken. Je kunt deze bekijken – en natuurlijk een G&T drinken – op de Prinsengracht 715. Cheers!

Op de foto: de spuitbussenkunst van Rutger de Vries, die een achttal pilaren onder handen nam.

Het eindresultaat van Canvas Amsterdam is van 11 tot 13 oktober te zien. Ga langs & stir your creativity!

 

WWW.BOMBAYSAPPHIRE.COM
WWW.PERONGELUK.COM

Tags

cocktails
gin
bombay-sapphire

Lees ook

Aanbevolen voor jou