Food

Dé champagne-tip voor de feestdagen

Met de kerstdagen voor de deur willen we je graag een tip geven over wat je moet drinken. Als het aan ons ligt staat de nieuwe Grand Vintage 2009 van Moët & Chandon op tafel.
Reading time 2 minutes

Moët & Chandon is ‘s werelds meest gedronken champagne en daar is natuurlijk een reden voor. Het huis werd namelijk opgericht in 1743 en heeft sindsdien een rijke traditie van champagne maken. Iedere seconde wordt er ergens ter wereld een fles champagne geopend! Het nieuwe paradepaardje van Moët & Chandon, de Grand Vintage 2009, is de 73e vintage van het huis. Een vintage champagne betekent dat deze enkel en alleen gemaakt is van druiven uit één heel goed jaar, in dit geval dus 2009. Als de druiven in zo’n specifiek jaar zó goed zijn, dan maken ze er bij Moët & Chandon een vintage-champagne van. Niet ieder jaar wordt er dus zo'n bijzondere champagne gelanceerd.

De Moët & Chandon Grand Vintage 2009 heeft 7 jaar gerijpt en er is een witte- en rosé-variant. De Grand Vintage 2009 Blanc bestaat uit de druiven Pinot Noir (50%), Chardonnay (36%) en Pinot Meunier (14%). Als je deze ruikt kun je hinten van vanille, amandelen en mokka onderscheiden. Neem je een slok dan proef je perzik, abrikoos, honing, milde specerijen en roze grapefruit.

De Grand Vintage Rosé 2009 bestaat uit de druiven Pinot Noir (59%), Chardonnay (30%) en Pinot Meunier (11%). Je kunt bosvruchten, wilde aardbeien, frambozen, een vleugje vanille en zelfs roze peper ruiken. Neem je een slok dan proef je marshmallows, suikerspin gemixt met hinten van nootmuskaat, gedroogde vijgen en zwarte kersen. Kortom, welke je ook kiest (of je neemt ze allebei!) fout kun je niet gaan met zo’n mooie fles op tafel.

Adviesprijzen:

Grand Vintage 2009 Blanc: €62,95

Grand Vintage 2009 Rosé: € 69,95

Tags

champagne
moëtchandon

Lees ook

Aanbevolen voor jou