Food

Champagne Armand de Brignac is the real deal

Wie zijn Champagnes een beetje kent, kent Armand de Brignac. Het champagnehuis is bekend van de gouden-, zilveren- en zelfs roze-metallic flessen alsook de eigenaar: rapper Jay-Z. Flashy gedoe en marketingpraat? No way: Armand is the real deal.
Reading time 3 minutes

Er zijn net zo ongeveer net zo veel meningen over Champagne als dat er flessen zijn. Dat je het alleen moet drinken op oudjaarsavond of op feestjes bijvoorbeeld. Flauwekul. Champagne kan, en mag, altijd en overal. Ook is het een misvatting dat je de godendrank uit een flûte moet drinken. Daarover later meer. Over Armand de Brignac zijn er ook wat bijzonderheden te melden. Het champagnehuis en familiebedrijf bestaat al sinds 1763, het is dus niet het speeltje van Jay-Z. Het is een klein huis: bij de productie van Armand de Brignac zijn slechts 18 mensen betrokken. Elke stap in het proces is puur handwerk: van het plukken van de druiven tot het polijsten van elke fles en het aanbrengen van de tinnen etiketten. Het gaat hier om kwaliteit en niet om volume. En dat levert Champagnes van exceptionele kwaliteit op. De familie Cattier woont op de Montagne de Reims en bezit 33 hectare wijngaarden, waarvan enkele tot de meest geprezen cru's in Champagne horen.

Het uiterlijk van de flessen is natuurlijk wel flashy te noemen. Elke fles Armand de Brignac krijgt een metalen laagje en wordt van een tinnen etiket voorzien en met de hand gepolijst. Handwerk betekent dat elke fles uniek is, geen eentje is hetzelfde. Dan de verschillende wijnen:

De gouden fles: de eerst uitgebrachte champagne van Armand de Brignac, is de Brut Gold. Hij bestaat uit een assemblage van drie druivenrassen van zeer hoge kwaliteit (40% Pinot Noir, 40% Chardonnay en 20% Pinot Meunier).

De roze fles: Armand de Brignac Rosé is gemaakt met Pinot Noir van oude wijnranken, geplant in de Montagne de Reims. (50% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier en 10% Chardonnay).

De zilveren fles: de Blanc de Blancs wordt in zeer kleine oplage gemaakt en bestaat voor 100% uit Chardonnay-druiven.

De donkerroze fles: de zoetere Demi Sec heeft een relatief laag dosage en een krachtige fruitsmaak. Perfect bij desserts. (40% Pinot Noir, 40% Chardonnay en 20% Pinot Meunier).

Niet op de foto hieronder, maar zeer noemenswaardig is de blauwgrijze fles. Dit is de speciale Armand de Brignac Blanc de Noirs Assemblage Two. Gemaakt van voortreffelijk fruit van enkele van de beste Pinot Noir producerende dorpen van Champagne. (100% Pinot Noir). Er zijn maar 2.333 flessen van op dit moment en elke fles heeft een uniek nummer.

Oh ja: je glaswerk. Daar hebben we nog een goeie tip voor je van niemand minder dan wijngrootheid Ronald Opten. Hij is Maitre d' en sommelier bij La Rive in het Amsterdamse Amstel Hotel, werd al eens verkozen tot Sommelier van het Jaar en mag zich SVH Wijnmeester noemen. Volgens Ronald drink je Champagne niet uit een flûte of coupe, maar uit goede, gewone wijnglazen. De Champagne komt veel beter tot zijn recht als hij meer ruimte en zuurstof krijgt. Nog één tip: experimenteer met de grootte van je glazen en de temperatuur van je Champagne. Laat je een koel glas een tijdje staan, dan zal de Champagne opeens anders smaken, bijvoorbeeld veel voller of minder scherp. Waar wacht je op? Experimenteren maar!

Meer informatie: www.fourcroy.nl en www.armanddebrignac.com

 

Ronald Opten

Tags

food
champagne
drinks
2019

Lees ook

Aanbevolen voor jou