Bucket list: dineren onder water!


In het zuiden van Noorwegen is onlangs een bijzonder nieuw restaurant geopend. Onderweg ernaartoe passeer je pittoreske witgeschilderde huizen van mensen die zich aan de grillige kust hebben gevestigd. Wanneer je het punt bereikt waarop je niet verder kunt rijden hoor je de golven tegen de kliffen slaan en doemt uit het water een grijze constructie op. Alsof een onderzeeër voorzichtig een poging doet een kijkje aan wal te nemen. Echter, het tegenovergestelde is waar: er wordt niet gegluurd op het land, nee, wij hebben het privilege om een blik op de onderwaterwereld te werpen.


Het gerenommeerde bureau Snøhetta is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe restaurant en onderzoekcentrum Under, dat zich deels op de bodem van de zee bevindt, zo’n 5 meter onder de zeespiegel. De intentie is om het gebouw volledig onderdeel te laten worden van de natuur, terwijl marine life de ruwe buitenkant van de constructie kan gebruiken als een soort rif om op te leven en te groeien. Binnen krijgen wij de gelegenheid om onder het genot van de gerechten van chef Nicolai Ellitsgaard en zijn team, een blik te werpen door de grote ramen en ons te vergapen aan wat er zich allemaal afspeelt onder de waterspiegel. Het interieur van Under is warm en sereen en wordt gecomplementeerd door de zachte turquoise gloed van het water. De perfecte omgeving om van good seafood te genieten.


De gerechten op de kaart zijn geïnspireerd door en samengesteld uit verschillende ingrediënten uit de directe omgeving van Under. De hoop is dat in de loop van de tijd het exterieur van het gebouw als een moestuin gebruikt kan worden zodat ingrediënten zoals algen kunnen worden geoogst voor in de gerechten.


De locatie vervult naast zijn functie als restaurant ook een functie als onderzoekscentrum. Wetenschappers kunnen hier namelijk verschillende vissoorten, algen, schelpdieren en overige levensvormen van dichtbij bestuderen. Daarnaast kunnen zij samen met de chef een menu opstellen, afhankelijk van bijvoorbeeld de seizoensomstandigheden, dat de minste schade berokkent aan het ecosysteem en tegelijkertijd de lekkerste en meest interessante gerechten oplevert.