Food

Barbecue-tip: dit Black Smoke-kookboek wil je hebben.

Wat je krijgt als je een prijswinnende Antwerpse horecatycoon en een wereldkampioen barbecue laat samenwerken is inmiddels bekend: restaurant Black Smoke. Een gelijknamig boek kon natuurlijk niet uitblijven en dat is werkelijk een lust voor het oog geworden. Fire it up!
Reading time 4 minutes

Barbecueën heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen in populariteit. Hobbyisten spenderen steeds meer geld aan een goede barbecue en aan allerlei handige, soms onnodige, accessoires en gadgets. En bij de lokale slager is er steeds vaker vraag naar côte de boeuf, picanha en varkensschouder voor pulled pork, in plaats van drumsticks en sjasliek van de supermarkt. Nee, steeds vaker maken mannen én vrouwen serieus werk van het edele vak van barbecueën. Want een vak dat is het. Zeker voor Jord Althuizen. Sinds 2010 is hij als Mr. Smokey Goodness met zijn enthousiaste crew de wereld aan het veroveren.

 

In 2014 werd Althuizen wereldkampioen BBQ en inmiddels heeft hij zes boeken achter zijn naam staan. Zijn missie? Mensen inspireren het barbecueën serieus te nemen, hen te helpen en ook iets bij te brengen. En dus niet op vrijdagmiddag half vier bedenken dat het die avond leuk is om de kolen aan te steken en een kant-en-klaar-pakket plofkippenvlees te halen. Dan liever bijtijds bedenken wat je wilt koken en met de slager in gesprek gaan, je laten adviseren en goed vlees bestellen. Of groente. Of vis. Althuizen mag weliswaar carnivoor zijn, maar is uiteindelijk gespecialiseerd in het grillen van voedsel. En dat kan zowel een goeie steak zijn als een knolselderij. Partner in crime Kasper Stuart is onder meer eigenaar van Brasserie Appelmans en The Dirty Rabbit in Antwerpen. Hij werd al eens verkozen tot horecaondernemer van het jaar, heeft twee boeken op zijn naam staan en runt samen met zijn vrouw Danyelle de tasTE! Restaurant Group. Ook heeft hij een cateringbedrijf en adviseert en traint mensen die de horeca in willen of daarin werken.

Rechts: knolselderijsteak met gebrande prei en alpenkaasschuim.

GEEN B.S.

Voordat het restaurant en het boek daar waren gingen de twee heren eerst op een epische BBQroadtrip van 4000 mijl dwars door de BBQ-belt van de VS. De tocht langs alle barbecuewalhalla’s leidde tot ontmoetingen met de beste pit- en grillmasters ter wereld en had één doel: de Amerikaanse barbecuecultuur ontrafelen. Het resulteerde in een geweldig restaurant in Antwerpen: Black Smoke. Stel je een plek voor waar de vlammen letterlijk vanaf spatten en geweldige, gegrilde lellen vlees en smakelijke bijgerechten aan de lopende band uit de keuken rollen. Denk aan pullen bier, rokerige en sexy cocktails, luide muziek en getatoeëerde grillmasters die als volleerde rocksterren de barbecue en ovens bemannen terwijl ze om de vlammen heen dansen. Een beetje zoals de hysterische bar The Titty Twister uit de Tarantino-film From Dusk Till Dawn. Een ultiem rock-’n-rollrestaurant. En hoe fijn is het dat de heren nu ook een BS-vestiging in Rotterdam gaan openen en wel in de oude Van Nellefabriek? Maar dat is nog even toekomstmuziek.

Het Antwerpse Black Smoke-gevoel is ook exact wat je terugziet en haast voelt als je het boek van Althuizen en Stuart bekijkt. Want door Black Smoke, BBQ, Booze & Attitude krijg je zin in een avond vol gegrilde gerechten en beukers van cocktails. Van de foto’s van de grillmasters straalt het plezier en de lawaaierigheid af en de foodfotografie van Remko Kraaijeveld is verbluffend. Naar cocktails als een Brisket Bloody Mary, El Negroni De La Muerte en een Smoked Horse’s Neck zijn we acuut nieuwsgierig. Wie zich het water niet in de mond loopt bij gerechten als Suicide Beef Burger, Bone Marrow Luge en Brisket Feast moet bij zichzelf te rade gaan. Maar Black Smoke, BBQ, Booze & Attitude staat niet enkel vol met vlees, vlees en nog eens vlees.

Links: gerookte roodbaars met 'mash and gravy'.

Er staan ook lichtere vega- en visgerechten in en natuurlijk tal van salades en bijgerechten. Evenals desserts, zoals The Heart Stopper, een eclair gevuld met Jack Daniels-crème, getopt met dulce de leche-laagje en krokant gebakken spek. YES! Van het boek kun je ook leren, want naast recepten krijg je tal van tips. Barbecueën is immers koken, en iedereen kan koken mits aan bepaalde regels wordt voldaan. Goed lezen dus wat de meesters ons te vertellen hebben. Black Smoke, BBQ, Booze & Attitude is een essentieel boek voor elke barbecueliefhebber met het rook-, vuur- en grillgen. Of voor diegene die dit gen wil ontdekken. Now ladies and gentlemen: fire up your BBQ’s!

‘Black Smoke, BBQ, Booze & Attitude’, Kosmos Uitgevers, €39,99.

WWW.BLACKSMOKE.BE

Fotografie: Remko Kraaijeveld

Tags

restaurant
food
boek
bbq
jord-althuizen
black-smoke

Lees ook

Aanbevolen voor jou