Food

Amsterdam restaurant-tip: Roses by Sal

Dat de broers Vincent en Thomas Uzcudun Argentijnse roots hebben is wel te merken aan het Latijns-Amerikaanse horeca-imperium dat zij de afgelopen jaren wisten op te bouwen in Amsterdam. De komst van hun vierde restaurant Roses by Sal geeft de hoofdstad weer een beetje extra schwung.
Reading time 4 minutes

Na Paso Doble, Salmuera en Little Sal is Roses by Sal het vierde etablissement waar de broers Uzcudun hun brede schouders onder hebben gezet. Hun vader bezat al enkele horecazaken in Amsterdam, maar dat beide broers ook in die branche zouden belanden was geen uitgemaakte zaak. Vincent (35) legt uit: ‘Ik was meer bezig om carrière als tekenaar te maken en wilde iets creatiefs doen. Ik werkte weliswaar in de zaken van mijn vader, maar zag een carrière in de horeca niet zitten.’

Thomas (31) wel: ‘Dat ik ooit mijn eigen zaak zou beginnen, stond vast. Ik studeerde aan de hotelschool en werkte daarnaast veel in de zaken van mijn vader, net als Vin. We hebben altijd een goede band gehad, maar ook op de werkvloer ging het prima. En als familieleden ook collega’s zijn is dat niet altijd vanzelfsprekend.’

Dankzij hun Argentijnse roots en bezoekjes aan het dorpje Pepinas waar hun vaders familie vandaan komt, groeiden zij op met de Argentijnse gebruiken. ‘Die hele cultuur van goed eten rondom grote asados, enorme openluchtbarbecues, met alle familieleden en vrienden bij elkaar, was een essentieel onderdeel van onze opvoeding,’ vertelt Vincent. Ook hij besloot uiteindelijk de horeca in te gaan. Hun eerste grote project was restaurant Paso Doble, in de Jordaan in Amsterdam.

 

 

Wie het restaurant bezoekt kan zien dat de heren veel waarde hechten aan authenticiteit en esthetiek. Muurschilderingen, kaarsverlichting in nisjes, een statige bar met 65 mezcals, een grote open asado, waar hun specialiteit Lechon, zeven uur lang geroosterd speenvarken, wordt bereid: het ziet er allemaal piekfijn uit. Zijn broers creativiteit kwam voor het interieur goed van pas, verklaart Thomas: ‘Salmuera moest een mix worden van een Mexicaans dorpspleintje en het stoere, ruige Argentinië. Met veel vlees en rook. Vurig, zoals wij Argentijnen, haha.’ Al snel werd het kleine pand ernaast erbij getrokken en omgedoopt tot Little Sal, een zaakje dat zich meer richt op streetfood en afhaalgerechten. Daarna werd het tijd voor familie-uitbreiding. 

Familie, passie en authenticiteit blijken kernwoorden voor de broers. ‘We namen Paso Doble van onze vader over en het enige wat wij deden was beuken, beuken, beuken om de zaak nog beter te laten lopen’, vertelt Thomas. ‘Afwassen, schoonmaken, bedienen, in de keuken staan: we deden het allemaal en dat was een harde, maar prima leerschool.’ Het kwam geregeld voor dat de hermanos samen lange dagen maakten.

Na twee jaar deed zich een interessante mogelijkheid voor: de broers konden een eigen restaurant beginnen in een pand aan de Amsterdamse Rozengracht. Dit werd Salmuera. Vincent: ‘Dit pand was perfect voor het Latijns- Amerikaanse restaurant dat we voor ogen hadden.’ Want ondanks hun trotse Argentijnse wortels kijken de broers over de grenzen heen. ‘Ik wilde in Salmuera heel graag iets doen met de Mexicaanse drank mezcal, maar natuurlijk ook met typische Argentijnse vleesgerechten en ceviche. En zo werd de zaak een mix van allerlei latinoingrediënten’, vertelt Vincent.

LA FAMILIA

Zijn Salmuera de grote broer en Little Sal het kleine broertje, Roses by Sal geldt zich als de feisty little sister. ‘La familia had behoefte aan een Argentijns/Cubaanse zwoele zus’, zegt Thomas. Vincent vult aan: ‘Wie Roses by Sal binnenkomt moet het gevoel hebben op straat in Buenos Aires te lopen. Vandaar de vele soorten tegeltjes op de vloer: het is net alsof je op een bruisende straat flaneert waar neonverlichting op de muren prijkt en er ergens tangomuziek uit de speakers knalt.’

Toen hij een foto van het Havana van vóór Fidel onder ogen kreeg, wilde hij dit proberen te implementeren in de nieuwe zaak. En dat is gelukt. Als je binnen bent lijkt het alsof je op straat staat. Het heeft de grandeur van toen, maar ook pittoreske ‘vervallen’ details. In tegenstelling tot Salmuera richt Roses by Sal zich op pisco, een elegante drank die volgens Thomas goed bij de zwoele zus past. Daarnaast is er nog een sigarenlounge met Nicaraguaanse topsigaren en een rumbar. ‘Het is echt een Latijns-Amerikaanse melting-pot geworden’, stelt Vincent, ‘en dat is precies wat wij voor ogen hadden.’

Zwoele zomeravonden zijn in Nederland op één hand te tellen en dus daarvoor zorg je gewoon zelf. Door koers te zetten richting Reguliersdwarsstraat.

Roses by Sal, Reguliersdwarsstraat 40, Amsterdam.
WWW.ROSES-AMSTERDAM.NL

Tags

Lees ook

Aanbevolen voor jou