Fashion

L'Afrique, c'est chique

Van Casablanca tot Lagos en van Johannesburg tot Nairobi: Afrikaanse mode bruist! Het Tropenmuseum haalde het beste uit het continent naar Amsterdam en maakte een kleurrijke samenstelling.
Reading time 2 minutes

Afrika is een immens continent met zoveel uiteenlopende culturen en gebruiken, dat het bijna onmogelijk is om alles wat er gebeurt op creatief gebied te bundelen. Met de tentoonstelling Fashion Cities Africa doet het Tropenmuseum echter een geslaagde poging.

Van couture tot streetwear: aan de hand van vier inspirerende steden wordt getoond wat er op modegebied gebeurt. Zo laten toonaangevende ontwerpers als de Marokkaanse Said Mahrouf (Casablanca), Zuid-Afrikaanse Marianne Fassler en Maki Oh uit Nigeria hun werk zien. 

Lagos, de hoofdstad van Nigeria met zo'n 12 miljoen inwoners, kun je als het hart van de Afrikaanse mode-industrie beschouwen. Maar haar reikwijdte gaat verder. Veel Nigeriaanse ontwerpers verkopen hun creaties zelfs wereldwijd. Michelle Obama, Beyoncé en model Alek Wek: het zijn dankbare ambassadeurs van designers als Maki Oh en Lanre da Silva Ajayi. Doordat deze invloedrijke vrouwen bewust Afrikaanse ontwerpers steunen en door de opkomst van social media, zie je dat het afgelopen decenium Afrika steeds meer op de kaart is gezet. 

Daarnaast is er ook een connectie gemaakt met Nederlandse talenten die hun Afrikaanse roots verwerken in mode. Denk aan de guys van Daily Paper, illustrator en modeontwerper Karim Adduchi en stylist en art director Doru Komonoteng Loboka

Fashion Cities Africa is te zien t/m januari 2019.

Tekst: Tanne Gielen

Beeld: Fashion Cities Africa - Manthe Ribane © Chris Saunders

www.tropenmuseum.nl

Tags

mode
kunst
expositie
afrika

Lees ook

Aanbevolen voor jou