Fashion

Zet'm op je must visit lijst: Chatsworth exposeert 500 jaar mode

Gucci sponsort Chatsworth’s grootste tentoonstelling ooit. ‘House Style: Five Centuries of Fashion at Chatsworth’ verenigt 500 jaar stijl op één plek.
Reading time 2 minutes

Noem Gucci’s Alessandro Michele gerust de Midas van het afgelopen jaar; alles wat het Romeinse multitalent aanraakt, verandert in goud. Naast zijn collecties zijn ook Gucci’s modeproducties en campagnes het gesprekspunt op redacties wereldwijd. Als het gaat om de locatie en het decor van deze producties kiest de Italiaan opvallend genoeg niet voor zijn thuisland. Nee, Micheles kompas wijst het laatste jaar juist iets noordelijker. Zoals naar Groot-Brittannië. Het showen van de resortcollectie 2017 in de Londense Westminster Abbey was alvast een opwarmertje. Echt uitpakken deed de Italiaan met zijn cruise 2017-campagne; daarin laten onder andere de Nederlandse Ellen de Weer en de 79-jarige actrice Vanessa Redgrave op een modieuze manier hun groene vingers zien in de moestuin op het 14 duizend hectare tellende Chatsworth’s landgoed. Sterker nog, deze residentie van de hertog en hertogin van Devonshire is nu ook locatie van zijn expositie House Style: Five Centuries of Fashion at Chatsworth: bekend bij elk talent in de modesector en dus de natte droom van iedere museumcurator.

Extravagant

De langverwachte tentoonstelling, te zien vanaf eind maart, verenigt 500 jaar aan modekleding en accessoires van de Cavendish-dames. Denk aan buitengewone couturestukken van onder anderen de Mitford-zussen en Adele Astaire maar ook de Givenchy-bolero die de hertogin van Devonshire op haar trouwdag droeg. Wie een retourtje naar het Engelse platteland niet ziet zitten kan zich vergapen aan Rizzoli's 200 pagina’s tellende boek met nog niet eerder gepubliceerd werk van topfotografen zoals Mario Testino en Tim Walker, die het landgoed regelmatig als decor voor hun modeshoots gebruikten. 

House Style: Five Centuries of Fashion at Chatsworth, 25 maart tot en met 22 oktober 2017. www.chatsworth.org.uk

Tekst: Jilke Juliens
Fotografie: Mario Testino

Topmodel Stella Tennant en haar grootmoeder Deborah Vivien Cavendish, Duchess of Devonshire, op het landgoed van Chatsworth

Tags

mario
centuries
astaire
of-fashion
style
at
ellendeweer
cavendish
vanessaredgrave
house
chatsworth
adele
mario-testino
mitford
five
alessandro-michele
lofficielnl

Lees ook

Aanbevolen voor jou