Fashion

Interview met modeontwerper Sanne Jansen

Klassieke, minimalistische snits met verrassende details. Met haar modelabel By Sanne Jansen benadert ze de modewereld op geheel eigen wijze.
Reading time 4 minutes

Sanne Jansen (1979) is misschien niet een naam die direct een lampje doet branden, maar wel een van de meest interessante onafhankelijke modeontwerpers die het concept slow fashion al sinds 2011 in de praktijk brengt. Tijd om de Brabantse designer beter te leren kennen. 

In 2008 startte je je eigen label, maar drie jaar later besloot je je bedrijfvoering drastisch om te gooien. Vertel!

"De eerste jaren werd mijn werk verkocht bij diverse young designers stores en heb ik mijn tijd goed gebruikt om te ontdekken waar het heen moest. In 2011 heb ik besloten een andere koers te varen en mijn label op een andere manier in te richten. Ik was klaar met het maken van collecties en zocht naar een nieuwe vorm.

Eén die paste bij mijn manier van denken en werken en die beter aansluit bij de tijd waarin we leven. Als eenmanszaak is het onmogelijk om je te meten met de grote bedrijven, dus waarom zou je het dan niet helemaal anders doen! "

Best spannend lijkt me.

"Jazeker! Ik heb in 2012 mijn label omgedoopt tot 'by Sanne Jansen’ en ben begonnen met een concept om iedere maand een outfit uit te brengen. Een organisch groeiend geheel dat door het seizoen heen uitgroeide tot een complete garderobe, maar dan in gereduceerde vorm. Nu ben ik vijf jaar verder en heb ik afgelopen jaar mijn aanpak nog verder aangescherpt. Het maandelijkse principe was in de basis een goed idee, maar ik was alsnog slaaf van een lastig haalbaar systeem. Dat ik nota bene zelf had bedacht. Daarom heb ik afgelopen jaar besloten de regie nog meer in handen te nemen en mijn eigen tijdslijn te volgen." 

Wat heb je veranderd? 

"Ik neem nu de tijd om een kledingstuk of outfit te ontwikkelen. Vervolgens wordt deze in beperkte oplage uitgevoerd. De oplage van het item wordt gedicteerd door de hoeveelheid beschikbaar materiaal. En als kers op de taart maak ik een portret van een dame die mij inspireert, interesseert of wiens verhaal ik graag wil vertellen. Ik fotografeer haar in het nieuwe stuk en interview haar zodat ik haar verhaal kan vertellen. En pas wanneer het kledingstuk in oplage, het portret en het interview zijn afgerond begin ik aan een nieuw ontwerp."

Eigenlijk wil je dus een compleet verhaal vertellen. 
"Ja, op die manier bundel ik alle aspecten die mij boeien aan mijn vak, het ontwikkelen van een kledingstuk, fotografie en schrijven. En door deze manier van werken is er naast de commerciële stukken ook ruimte om af en toe een unique piece te ontwikkelen dat enkel en alleen voor een portret wordt gemaakt." 

Je werkt duurzaam zeg je. Op welke manier?

"Voor mij is de basis van duurzaam leven zorgen dat je bewust consumeert. Gebruik niet meer dan je nodig hebt en gebruik producten met een lange levensduur. Dit is ook de basis voor mijn kledingstukken. Mijn ontwerpstijl is redelijk tijdloos en heeft weinig tot niets met trends van doen. Hierdoor zal het stuk niet snel uit de mode zijn. Het is namelijk nooit werkelijk in de mode! "

Mooi uitgangsprincipe, maar hoe doe je dat?

"Om dit principe te ondersteunen, zorg ik ervoor dat mijn werk op een hoogwaardige manier wordt geproduceerd, de binnenkant krijgt net zoveel aandacht als de buitenkant. Ook de keuze van mijn stoffen is voor de

levensduur van belang. Ik maak geen gebruik van biologische stoffen omdat ik daar nog niet kan vinden wat ik zoek. Mijn liefde voor stoffen is specifiek en geeft een geheel eigen karakter aan mijn werk. Maar in plaats daarvan maak ik gebruik van restpartijen. Deze materialen zijn al gerealiseerd en wat is duurzamer dan van de restjes iets moois maken. Bovendien zijn er op deze manier zoveel prachtige materialen te vinden en word ik altijd verrast door wat er beschikbaar is. Daarnaast heb ik nog een soort sub-label voor gestoffeerde buttons, dat label heet "A Part Of…”. Ik maak buttons met het snijafval van de kleding die ik maak. Zo worden ook de resten die normaal in de vuilnisbak belanden bewaard en omgezet in iets blijvends."

Tekst: Tanne Gielen

www.bysannejansen.com

 

Tags

mode
duurzaam
dutchdesign
modelabel
sannejansen

Lees ook

Aanbevolen voor jou