Fashion

Hip en duurzaam mode-duo, Rave Review

Mode-duo Rave Review bewijst dat fashion ook duurzaam kan zijn. Sterker nog — het duo gelooft dat álle mode duurzaam zou moeten zijn. Maak kennis met de frisse blik van Josephine Bergqvist en Livia Schück.
Reading time 4 minutes

We zien het tegenwoordig steeds vaker: sustainable fashion. Gelukkig maar, want de mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. En dat is een schokkend feit, vinden Josephine Bergqvist en Livia Schück, ontwerpers en oprichters van het label Rave Review.  

Waarom is het produceren van duurzame mode zo belangrijk voor jullie? 

De mode-industrie is zó vervuilend... Daarom vonden wij het belangrijk om niet 'het zoveelste fashion label' te zijn. Rave Review is ontstaan als concept om het vervuilende aspect van mode tegen te gaan. Wij werken louter met gebruikte materialen en oude kleding — zo dragen wij bij aan een beter milieu.

Wij geloven er heilig in dat het moment is aangebroken om ecologische mode op de agenda te zetten. In de toekomst zal dit niet eens meer een keuze zijn, maar noodzaak. 

Wat zijn jullie grootste ergernissen in de huidige mode-industrie — en denken jullie dat grotere modeketens kunnen bijdragen aan een oplossing?  

Een belangrijke bron van irritatie is de hoeveelheid kleding die wordt geproduceerd en ook de hoeveelheid afval die bij die productie komt kijken. Als je dan ook nog bedenkt dat er (ook grote) labels zijn die hun eigen stocks en samples vernietigen... Dat is echt shocking! 

Labels moeten op de hoogte zijn van wat er met hun voorraad gebeurt. En ook het gebruik van meer duurzame stoffen zoals organic of gerecyclede vezels zou enorm helpen. Er zijn al veel duurzame materialen op de markt, je moet er alleen even naar zoeken.

Het blijft een lastig onderwerp. Zo zijn er ook labels die het idee ‘verkopen’ dat ze volledig duurzaam en ecologisch bezig zijn, terwijl ze dit niet voor de volle 100% kunnen waarmaken. Aan de andere kant, het ís ook moeilijk om volledig duurzaam te zijn, maar een beetje helpt ook — andere merken zullen geïnspireerd raken om het roer om te gooien.

Is het mogelijk om te groeien, aangezien jullie afhankelijk zijn van bepaalde stoffen en de beschikbaarheid van materialen?

We willen heel graag groeien, tot een zekere hoogte. Het doel van Rave Review is niet om de grootste te worden, dit zou ook tegen onze principes ingaan. We willen vooral de sterkste zijn op kleinere schaal. Het creëeren van bewustzijn rondom duurzaamheid is ons grootste doel.

Ons plan is om op verschillende manieren duurzaam te zijn. Nieuw leven schenken aan bestaande kledingstukken is één van die ideeën, hierdoor blijft een aantal items exclusief. En voor onze ss19 collectie werken we ook met materialen van gerecyclede vezels.

 

Wat voor merken en/of designers vinden jullie interessant?

Wij houden van de labels Eckhaus Latte, Y-project, Ottolinger en Niet Nyer. We halen ook veel inspiratie uit het werk van Alexander McQueen.

 

Wat is jullie inspiratie voor de nieuwe SS19 collectie?

We zijn geïnspireerd door essentiële zomer-items, denk hierbij aan bikini's en kleurrijke handdoeken. We hebben deze elementen gemixt met de stijl van de jaren ’80 en hebben er een grappige twist aangegeven door te werken met materialen van mannen chino’s en overhemden. 

/

Lookbook photos: Simon Jung Krestesen
Style: Ranya Briki
Models: Stella Lupo and Mathilda Guve

Bekijk de gehele collectie hieronder:

/

Tags

fashion
duurzaam

Lees ook

Aanbevolen voor jou