Fashion

Een stap naar een gezondere mode-industrie

De Nederlandse organisatie 'The Model's Health Pledge' streeft naar een gezondere en betere modewereld.
Reading time 2 minutes

Op RTL 5 kunnen we sinds 26 februari een modellen-afvalrace zien die net even anders is dan we normaal gesproken voorbij zien komen: Curvy Supermodel. In het programma strijden modellen zonder gevaarlijk licht BMI voor de titel 'Curvy Supermodel'. Het programma wordt onthaald als een ode aan het vrouwelijke lichaam, in al haar vormen en maten. Toch blijven programma's zoals deze een uitzondering wat een probleem is in de mode-industrie.

In Frankrijk greep afgelopen jaar zelfs de regering in om ervoor te zorgen dat er geen ongezond lichaamsbeeld geprojecteerd wordt door de mode-industrie. Modellen moeten nu verplicht een doktersbriefje kunnen leveren met een verklaring dat ze een gezonde omvang hebben. Als dit niet wordt gehandhaafd kunnen de werkgevers forse boetes verwachten. Het is een stap in de goede richting en bovendien zien we steeds meer modellen die niet maat nul hebben. Toch blijft de mode-industrie vastklampen aan het onrealistisch dunne ideaalbeeld en blijven modellen met een maatje meer zwaar underrepresented.

Hier zijn het meer mensen mee eens in de mode-branche, waaronder de organisatie The Model's Health Pledge, die in 2017 vorm aannam om de gezondheid van modellen te waarborgen. Op hun website kunnen modellen, aspirant modellen, modeprofessionals en zelfs bezorgde familieleden een melding maken van een ongezonde werkomgeving. Ook kunnen mode-gerelateerde bedrijven en professionals ervoor kiezen om de Pledge te ondertekenen waarmee ze een gezonde werksfeer beloven. We vinden het een stap in de goede richting om de mode-industrie een gezondere bedrijfstak te maken én om het normatieve beeld van het vrouwelijke lichaam te normaliseren.  

Bekijk hier de website van The Model's Health Pledge

Tags

model
modellen

Lees ook

Aanbevolen voor jou