Fashion

Duurzame designer items scoor je hier voor een zacht(er) prijsje

De mode-industrie is een van de meest vervuilende industriën op aarde. Om verspilling van kleding tegen te gaan richtte Thalitha van Ogtrop een marktplaats voor tweedehands designerkleding op: The Next Closet. Wij spraken haar over echte investeringsstukken, fast fashion en Hermès-paardenzweepjes.
Reading time 6 minutes

Kleding is één van de meest vervuilende industrieën in de wereld, wat is er nou gaver dan mooie kleding een tweede leven geven en er een ander blij mee maken? Dat dacht Thalita van Ogtrop, de opzetter van The Next Closet. Zo ontmoette ze haar business partner Lieke Pijpers bij het cradle-to-crade ontwerpbureau van Nederland. Waarna zij, vrij snel, hun eigen duurzame campagne bureau starten. Vanuit hier begon de sprong naar een eigen impactvolle startup

Hoe werkt The Next Closet precies?
“The Next Closet is de duurzame marktplaats voor tweedehands merkkleding. Bij ons kun je unieke designer items shoppen voor een scherpe prijs. Met de garantie dat het echt is en bezorgd wordt bij je thuis. Tegelijkertijd kun je via onze website of app heel makkelijk je tweedehands items online uploaden en verkopen voor serieuze prijzen. Het uploaden is geheel gratis, pas als je iets succesvol verkoopt vragen wij gemiddeld 20% marge.”

Dus iedereen kan meedoen?
“Ja, zowel de bewuste shopper, the student living on a budget, als de high-end fashionlover kan haar hart ophalen bij The Next Closet. Het is de bedoeling dat we de massa aanspreken, dus niet alleen mensen die zich bezighouden met duurzaamheid kunnen bij ons terecht voor een goede dosis high-end fashion.”   

 

 

Fotografie: Iris Duvekot 

Wat mag er wel, en wat mag er niet verkocht worden?
“We zijn picky als het gaat om het toevoegen van items aan onze duurzame marktplaats. Alle items worden zorgvuldig beoordeeld om zo de hoogst mogelijke kwaliteit te waarborgen. De conditie van de items moet goed zijn en we nemen vrijwel alle items van bekende modehuizen aan zolang het maar niet van een fast-fashion merk is. Wij willen iedereen stimuleren om te investeren in kwaliteit en hergebruik. Vanzelfsprekend nemen we geen nagemaakte items en bont aan. Zwemkleding, lingerie, sokken, panty’s en kostuums nemen we vanwege hygiëne redenen niet aan.”

"Kocht je in de jaren 80 een Karl Lagerfeld handtas van €4500? Dan kun je er nu €40,000 voor krijgen!"

Maar hoe controleer je of wat er op de site verkocht wordt, wel 100% echt is?
“The Next Closet biedt echtheidsgarantie en vecht tegen de namaakindustrie van designer items. Ons team met experts checkt daarom alle items nauwkeurig voordat deze online komen te staan voor verkoop. Tegenwoordig zijn er heel goede namaak-items in de omloop die met het blote oog soms moeilijk te onderscheiden zijn van een authentiek exemplaar. Onze kennis van merken en know-how van het herkennen van echt en nep houden we up-to-date door lezingen en workshops bij te wonen. Onlangs hebben we een specialiste op ons hoofdkantoor uitgenodigd die alles over Louis Vuitton tassen weet, zo blijven we up to date! Alle items gaan door een strenge en secure controle heen. Bij bepaalde merken is een authenticiteitsbewijs verplicht. Indien we twijfelen over de echtheid van een item, wordt dit item niet geaccepteerd en retourneren wij het aankoopbedrag.”

Wat was het duurste, exclusiefste item ooit verkocht via The Next Closet?
“Dat was toch wel de Hermes Kelly bag. Een felbegeerd exemplaar dat tweedehands soms wel voor €20.000 tot €40.000 wordt verkocht.”

 

En het gekste wat je ooit voorbij hebt zien komen?
“Dat waren absoluut een paardenzweepje van Hermès, een schud-sneeuwbol van Chanel en een zonnebankbrilletje van Cartier, haha!”

"Van handtassen tot zonnebank-brilletjes en Hermès-zweepjes. Er komt van alles voorbij"

Weet je nog wat jouw allereerste investerings-kledingstuk was? Vertel!
“Zeker! Dit waren gouden Gucci pumps die ik van mijn eerste stagevergoeding in Milaan kocht. Destijds liep ik stage bij Gucci en hielp ik onder andere mee met de voorbereidingen van de modeshows. Na de show mocht  het team, met heel veel korting, de eerste designer stukken fresh from the run-way kopen.

Op The Next Closet was mijn eerste designer investment een Celine trio-bag. De tas heeft het online daglicht niet mogen zien want ik had hem al geclaimd voordat hij online kwam. Heel blij mee en ik gebruik hem nog steeds dagelijks.”

Naar welk item en merk wordt het meeste gezocht op TNC?
“Gucci riemen worden het vaakst gezocht op ons platform, maar ook Louis Vuitton, Chanel en Gucci tassen zijn felbegeerd. Qua merken staat Louis Vuitton bovenaan, daarna komen Gucci, Chanel, Isabel Marant, Acne en Burberry. Verder niche items zoals het Comme Des Garçons shirtje met hartje en de nieuwe Balenciaga sneakers.”

"Gucci riemen worden het vaakst gezocht op ons platform"

Hoe zie jij The Next Closet een steentje bijdragen aan de ideale modeindustrie?
“Na olie is de textielketen de meest vervuilende keten in de wereld. Met The Next Closet strijden we tegen de fast fashion. We hebben als missie om de koop en verkoop van tweedehands merkkleding mainstream te maken. Dit doen we door mensen te inspireren om te investeren in kwaliteit en hergebruik. Samen met onze community hebben we tot nu toe al zo’n 25.000 items een nieuw leven gegeven en daarmee ruim 1.625.000 badkuipen vol water bespaard die gebruikt zouden worden bij het produceren van een nieuw shirt.”

Wat is volgens jou een echt goede investering voor je garderobe?
“De Chanel flap bag is niet alleen een mooie klassieker, deze tas is het investeren en doorverkopen waard. Een nieuwe kost zo’n €4500,-, maar ben je de eigenaresse van deze klassieke handtas die in de jaren 80 door Karl Lagerfeld gelanceerd werd in een kleur die niet meer geproduceerd wordt? Dan kun je er nu bijna €40.000,- voor krijgen! Zelf houd ik tijdens shoppen de richtlijn aan. - kan ik het weer doorverkopen op The Next Closet? Zo niet, dan weet ik dat er iets niet goed zit. Te trendgevoelig, onvoldoende kwaliteit, niet mooi gemaakt of te duur voor wat je krijgt. Ook zijn goede basics altijd een must, zoals een trenchcoat, zwarte blazer, leren jasje en een goed stel laarzen.”

Tags

designers
duurzaam
the-next-closet

Lees ook

Aanbevolen voor jou