Fashion

Dit is de catwalk 3.0

Louter een knappe snoet en de juiste maten zijn niet meer heilig. Voortaan zijn ‘personality’, mondigheid en geloofwaardigheid minstens zo belangrijk.
Reading time 6 minutes

Als er een ding duidelijk is geworden tijdens de recente catwalkshows, dan is het wel dat de tijd van uniformiteit op het modeplankier voorbij is. Modellen zijn niet langer inwisselbare mooie slanke meisjes, allemaal even oud (jong), lang, slank en met sluik haar dat exact op dezelfde wijze op de schouders valt. Integendeel, de modellen van nu hebben karakter, uitstraling, staan ergens voor en kunnen, willen en verkondigen iets. En dat is essentieel voor modehuizen die op hun beurt hún boodschap van inclusiviteit en diversiteit willen uitzenden. De modellen nieuwe stijl zijn de overbrengers van die boodschap. 

Deze ontwikkeling is mede te danken aan de groei van de sociale media: met de opmars van Instagram ontdekken we wie er achter de glossyfoto’s van modellen/actrices/vips schuilen. Via deze kanalen maken wij immers kennis met hun dagelijkse beslommeringen, maar ook met hun passies, humor, zorgen en ambities. En zo is het model dat op de catwalk te zien niet langer een karakterloze kleerhanger maar een boegbeeld dat ergens voor staat. Daarnaast is door de opkomst van de sociale media het belang van het hebben van een boodschap toegenomen, want wat is een platform zonder boodschap? De sociale media bieden een platform voor een miljoenenpubliek en door shows te livestreamen kunnen modehuizen aan dit publiek niet alleen hun nieuwste collectie tonen, maar ook hun visie uitdragen en een statement maken, mede door middel van een uitgekiende modellencast. 

RUNWAYRELEVANTIES

Zo ontplofte internet toen Cara Delevingne, die eerder had aangekondigd zich terug te trekken uit het modellenvak omdat ze ‘niet kon zijn wie ze is’, ineens haar opwachting maakte bij de H/W 2018-19-show van het Britse label Burberry. Daar was ze, trots en stralend, met een regenboogcape om de schouders als statement en steunbetuiging aan de LGBTI-community.

Een soortgelijk statement werd gemaakt toen Desmond Napoles tijdens New York Fashion Week op de catwalk van het label Gypsy Sport verscheen. Desmond is namelijk als tienjarige dragqueen de verpersoonlijking van de nieuwe generatie LGBTI’s: hij vertegenwoordigt de hoop op een tolerantere toekomst. De knaap heeft zelfs al een bekroning op zak als ambassadeur van de LGBTI-gemeenschap dankzij zijn optredens als spreker en model. 

Een ander opvallend gezicht zagen we onlangs op de catwalk bij Prada waar de relatief onbekende Anok Yai de show opende. Zij is het eerste donkere model aan wie deze eer te beurt valt bij dit Italiaanse modehuis sinds 1997, toen Naomi Campbell de modellen voorging. Bijzonder is dat amper vier maanden voorafgaand aan de show niemand van deze Anok Yai had gehoord, maar toen een fotograaf de homecoming celebration van haar universiteit vastlegde en vervolgens een afbeelding van Yai op Instagram plaatste bleef deze niet onopgemerkt.

 De van oorsprong Soedanese beauty spatte van het beeld af met haar knappe uiterlijk, prachtige huid en indringende blik,waarna de meest vooraanstaande modellenbureaus in de rij stonden om haar te contracteren. Vier maanden later was haar debuut bij Prada een feit. 

Maar op de huidige catwalks zijn niet alleen hoofdrollen weggelegd voor rookies met frisse snuitjes. Ook Hollywoodveteranen, zoals de 79-jarige Jane Fonda en de 72-jarige Helen Mirren, maakten hun opwachting. En het ging hier niet om bejaardenmode, maar betrof de allereerste show van cosmeticagigant L’Oréal, die voor deze gelegenheid maar meteen de Champs-Élysées had omgetoverd tot catwalk.

En eerlijk is eerlijk, hoewel beide dames waren omringd door jonge beauty’s zoals de zestienjarige Thylane Blondeau, supermodel Doutzen Kroes en Winnie Harlow, was niemand zo fierce als Mirren – met wandelstok – en Fonda, in lange jurk met tijgerprint. Ook andere ‘oude’ bekenden keerden terug op de catwalk, zOals Amber Valetta (Prada, Isabel Marant, H&M Studio), Guinevere Van Seenus (Alexander McQueen, Michael Kors), Stella Tennant (Balenciaga, Loewe, Alexander McQueen) en Tasha Tilberg (Marni, Sies Marjan, The Row). Mooi om te zien is ook de opkomst van de curvy modellen, niet alleen in campagnes maar tegenwoordig ook op de catwalk.

/

Op de huidige catwalks zijn niet alleen hoofdrollen weggelegd voor rookies, ook Hollywoodveteranen maken hun opwachting

Zo castte Prabal Gurung de vollere Ashley Graham en Candice Huffine terwijl Betty Teske te zien was bij Alexander McQueen. En, heel verfrissend, deze schonen werden niet anders gestyled dan hun slankere collega’s. Met name de New Yorkse ontwerper Prabal Gurung maakt zich hard voor gevarieerde silhouetten op de catwalk. Tijdens een diner ter lancering zijn collab-collectie in samenwerking met het plus size-ondergoedlabel Lane Bryant, zei hij: ‘I want to be part of this, because the conversation that we are having in the high-fashion world was getting a little one-dimensional, and to be completely honest, boring.’ 

OP DE PLANKEN

Een andere ontwikkeling is dat actrices bij de shows niet alleen maar op de eerste rij zitten, nee, voortaan zijn ze ook óp de catwalk te zien. Een logische ontwikkeling als je weet dat het tegenwoordig steeds meer om personality gaat en niet louter om uiterlijk. Actrices zijn immers meesters in het vertolken van karakters. Zo kan het dat Elle Fanning de show van Miu Miu opende en sloot, Sadie Fink, bekend van Stranger Things, haar debuut maakte bij Undercover en dat Christian Siriano Orange Is the New Black-actrice Danielle Brooks uitnodigde om zijn show te lopen. 

Een verfrissende, afwisselende én slimme move, zo blijkt, want met de volgers van deze sterren op sociale media wordt een heel nieuw publiek aangeboord. Zo verzamelden de foto’s die de kersverse Miu Miu-ster Elle Fanning direct na afloop op haar Insta plaatste meer dan 150 duizend likes, en ook haar backstageselfie met Muccia Prada deed het goed. Het resultaat is een interessante kruisbestuiving van de creativiteit van de ontwerper en de kunstzinnigheid van de actrice die bekend staat om haar arthousesuccessen. De groeiende diversiteit in de castings zorgt voor een gelaagdheid die de shows boeiender maakt. En dat is wat telt, want met discussies aanzwengelen, boodschappen uitdragen en statements maken is niets mis. Integendeel, nieuwe dimensies op de catwalk zijn een verrijking.

/

Tags

catwalk
runway

Lees ook

Aanbevolen voor jou