De 10 grootste modemomenten van 2018
Versace, Gucci en Burberry gaan fur-free
In 2018 kwam een aantal maatschappelijke thema's aan bod, waaronder het grote bont-debat. Zo zorgde de aankondiging van Gucci in 2017 dat het voortaan alle bont zou schrappen voor een domino-effect: in navolging van hen besloten vorig jaar ook Versace, Furla, Tom Ford, Jimmy Choo, Burberry en Chanel om bont in de ban te doen. Milieuvriendelijke mode is de nieuwe standaard!

De heuptasjes-mania
Overal was ie: de bumbag, fannypack, belt-bag en heuptas. Hij was er in mini- en maxiformaat en ook de grote modehuizen pikten deze trend naar hartelust op. Wij voorspellen dat we de heuptas gewoon in 2019 terug zullen zien!

Spraakmakende collabs
2018 was het jaar van onverwachte maar succesvolle collabs: Moschino x H&M, Nike x Off-White, Burberry x Vivienne Westwood en de 10 collabs van Comme des Garçons met onder andere Gucci, Burberry en Maison Margiela.
Maar de koning der collabs was Moncler. In één jaar tijd wist het verschillende samenwerkingen tot stand te brengen onder de noemer: Moncler Genius. Acht ontwerpers namen de iconische puffer jacket onder handen en transformeerden 'm naar eigen visie. Kunst en mode smolten samen tot een artistiek geheel.

Rihanna gaf ons een nieuwe blik op lingerie
'Bad Gal Riri' vond dat het tijd was voor een nieuw lingeriemerk. Het gevolg? Een nieuwe naam in de ondergoedwereld: Fenty.
Tijdens de debuutshow in New York presenteerde de zangeres een collectie waarbij inclusiviteit gepromoot werd. Modellen in alle vormen en maten paradeerden op de runway en lieten zien wat het doel moet zijn van lingerie. "Ik wilde de grenzen verleggen en een lijn creëren waar vrouwen zich fijn in voelen," vertelde Riri.
Virgil Abloh schreef geschiedenis voor Louis Vuitton
Louis Vuitton bestaat al 164 jaar en in die anderhalve eeuw heeft het modemerk alleen witte creative directors gekend. Tot vorig jaar! In 2018 deed de nieuwe menswear Creative Director zijn intrede, de mastermind achter Off-White: Virgil Abloh.

Vrouwelijke menswear dankzij Kim Jones
Merken als Jacquemus, The Row en Celine waren in 2018 duidelijk op zoek naar het herdefiniëren van mannelijkheid. Kim Jones leidde de weg met zijn debuutcollectie voor Dior Hommes, met zachte tinten, elegante pakken en delicaat materiaal (zoals kant en borduursels). Wat wordt de toekomst van menswear? Juist ja: lichtroze.

Hedi Slimane transformeerde Céline tot CELINE
Een van de meest controversiële debuten van 2018 was ongetwijfeld de eerste Celine-collectie van Hedi Slimane. Het was een ramp voor fans van subtiele en draagbare luxe maar een frisse wind voor Slimane's toegewijde fans die de glamoureuze rock 'n' rolll-look wel konden waarderen.

Daniel Lee werd de nieuwe Creative Director van Bottega Veneta
Door de controversiële aard van zijn opvolger bij Céline werd Lee's eerste Bottega Veneta-collectie goed onder de loep genomen. Satijnen blouses, op maat gemaakte jassen, en slipdresses met een Italiaanse twist bewezen dat Lee helemaal op zijn plek zit.

Een nieuw Brits mode-hoofdstuk
Ook bij Burberry kwam er een nieuwe ontwerper aan het roer: Riccardo Tisci. Zijn collecties spreken een nieuwe generatie aan, met een hoofdrol voor de uniseks-creaties van zijn B-collection, die hij maandelijks via Instagram lanceert. Een ander hoogtepunt was de collab in samenwerking met Vivienne Westwood.

Raf Simons verliet Calvin Klein
Hij was twee jaar de Chief Creative Officer van Calvin Klein en heeft in die periode zijn stempel op het merk gedrukt. Eind 2018 maakte Raf Simons echter bekend dat hij Calvin Klein gaat verlaten. Hoe gaat het nu verder met CK en Raf Simons?